Вероника Кънева пред FN: Къщите за гости чакат инструкции при какви условия да отворят

Малките хотели и къщите за гости ще са следващите след заведенията, които ще могат да заработят при спазването на санитарни изисквания. Това ще се случи с отпадането на извънредното положение от 13-ти май. Вижте повече в интервюто на г-жа Кънева пред уебсайта Flashnews.

Традиционно най-силен интерес има към обектите за селски туризъм, които позволяват настаняване на 1 до 2 четиричленни семейства. Фактор в избора на туристическа дестинация на фона на кризата с COVID19 ще бъде и наличието на екстри като – самостоятелен басейн, сауна, джакузи.

Как ще се справят и на кои туристи ще разчита селския туризъм? Отговорите от Вероника Кънева, председател на Сдружение „Асоциация на къщите за гости в България“.

Как пострада бизнесът ви след извънредното положение и пандемията?

Пандемията ни затвори от 13-ти март. Всичките къщи за гости са малък семеен бизнес. Цялото домакинство е заето в тази дейност. Сега, когато ни спряха, всичките сме с кредити и не можем да ги обслужим.

Не на всички заемите са отсрочени. Някои сме взели бързи кредити, защото търговските банки не ни дават кредит при малък оборот. Скандалите около къщите за гости също ни навредиха. Грантовете, които ще се дават, са за бизнес с над 30 хиляди лева оборот на година. Много от собствениците имат оборот по 10-15 хиляди лева и не могат да се възползват. Искаме това да се промени.

Сега се очаква точно къщите за гости да са най-привлекателни места за туризъм след пандемията, защото няма толкова хора, настаняват се едно или две семейства. Храната при вас се осигурява самостоятелно. Това дава ли ви надежда, че ще имате туристи и работа?

Това е така, но ни се обаждат хора да отменят резервации, защото сега пък нямат отпуски. Те са си ги използвали и няма как да почиват пак през лятото. Не знаем какъв ще е сезонът. Основният ни бизнес се крепи на семейни тържества- юбилеи, рождени дни, балове. Сега празници няма да има, няма да се позволява събиране на едно място на много хора от различни семейства. Ще разчитаме на индивидуални туристи и семейства.

Вече имате ли изисквания, при които да отворите?

Ние още нямаме правилата как и при какви условия да отворим врати. Сега само имаме една декларация, с която клиентите попълват, че ние не носим отговорност, ако са болни и посочват от къде пътуват. Иначе ние с дезинфектанти и хигиената сме готови. Къщите ще се почистват редовно.

Какво може да ви помогне министерството на туризма?

Първо да ни включат в грантовите схеми. Ние работим ден за ден, нямаме спестявания. Ако не ни се помогне много хора са склонни да си продадат къщите.

Каква е средната цена на нощувка в къщите за гости и ще се увеличава ли?

20 лева е средната цена на легло, има по 15 лева и по 25 лева, но средната е 20 лв. Засега нямаме основание да повишаваме цените.

Линк към оригиналната статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.