Обиколни турове

Къща за гости „При чорбаджийката“ (линк към профила) и туроператорът „Спа Холидей“ предлагат уникален обиколен тур на централна България на фантастична цена. Началната и крайната точка на екскурзията може да варират, всички нощувки са в Калофер. Запознайте се с цялата програма по-долу:

Оферта 1 на членове на АКГБ

От епохата на тракийските гробници до възрожденските къщи на балканджии и пловдивчани

 

1-ви ден – 165 км, около 2.5 часа

Посрещане на автогара или летище София от представител на туроператорската фирма. Осигурява се екскурзовод на чужд език, ако групата е от чужденци.

Hram-Pametnik-Aleksandar-NevskiОбзорна обиколка на София. Посещение на катедралата „Александър Невски“, църквата „Свети Георги“ – Ротондата. Организирано  посещение на „Музей за Историята  на София“. Кратка разходка по главната улица „Витошка“ и разглеждане на археологическите разкопки. Отпътуване за Калофер. Настаняване, нощувка и вечеря.

Заб. Обиколката на София може да бъде осъществена и в последния ден в зависимост от часовете на автобусите / полетите.

2-ти ден – 164 км

Закуска. Потегляне за Габрово.

gabrovoГаброво се намира в централната част на България, от северната страна на Стара планина, по поречието на р. Янтра. Той е най-дългият град в България – 25 км. Тук се намира уникалният „Дом на хумора и сатирата“, в който са представени художествени и етнографски експозиции, колекции от обредни и карнавални маски, и аксесоари на африкански племена. Други забележителности в града са историческият музей, художествената галерия, националният музей.

Пристигане в Соколския манастир. Той е основан през 1833 г. от архимандрит Йосиф, добил известност в борбата за църковна независимост. В двора с жилищните корпуси се намира известната Соколска чешма, която се сочи за дело на Уста Кольо Фичето, а в параклиса на манастира са запазени иконите на Св. Богородица и Исус Христос, рисувани от Захарий Зограф (1810 – 1853 г.).

etyra-gabrovoОтпътуване за Етъра. Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“ представлява възстановка на българския бит, култура и занаятчийство. Той е първият по рода си музей на открито в България. В АЕК „Етър“ се намира единствената в България сбирка на народна техника на вода.

Свободно време за разходка и обяд.

trakijska-grobnitza_kazanlakНа връщане към Калофер минаваме през Казанлък, където ще видим  Тракийска гробница. Изградена през периода IV – III в. пр. Хр., в нея е погребан неизвестен тракийски цар и неговата съпруга. Със своите великолепни и добре запазени стенописи тя представлява паметник с неоценима стойност и е включена в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

kompleks-damascenaНа път за Калофер се отбиваме в комплекс Дамасцена, село Скобелево, където ще научим повече за производството на световно известното розово масло. Тук туристите могат да видят нагледно как се произвеждат етерични масла както със съвременните технологии, така и по традиционния начин, познат отпреди 350 години. Заедно с това всеки посетител може да тества различни видове етерични масла, да се запознае с тяхното предназначение, да разгледа музейната експозиция за производство на розово масло, както и етнографската експозиция от традиционни старинни занаяти, характерни за този край. Може да се разходи и почине сред красивите насаждения от декоративни рози, разположени в парка на комплекса.

Прибиране в Калофер, вечеря, нощувка.

3-ти ден117 км

hisaryaОтпътуване за гр. Хисаря. Разглеждане на античния римски град и Хисарската крепост с екскурзовод. Античното селище се е наричало Диоклецианопол и получава статут на град от римския император Диоклециан през 293 г. По това време градът е укрепен с големи стени, които достигали на места височина до 11-13 м. Диоклецианопол е обявен за археологически резерват. Възстановеното през XVII в. върху развалините на античните и средновековни сгради малко селище било наречено Хисаря. На турски и арабски език „хисар“ означава „крепост“.

В днешно време са запазени внушителни останки от крепостните стени, които имат обща дължина от 2190 м. Притежават отбранителни кули и крепостни порти. Запазени са южната порта, известна като „Камилите“ и западната (Пазарджишката) порта. Крепостта е била с формата на неправилен четириъгълник и освен със здрави стени е била защитена от дол и ров.

Напускаме град Хисаря и се отправяме за Старосел. По път се отбиваме в село Старо Железаре, за да посетим “Домът на традициите”, където ще вземем  участие в демонстрации на сезонни обреди, старинни занаяти и дейности от бита, както и дегустация на домашно приготвени ястия и напитки. Следваща спирка – винарната в Старосел и Тракийският култов комплекс в Четиньовата могила (V в. пр. Хр.). Това е най-големият открит досега тракийски царски комплекс с мавзолей – той обхваща шест подмогилни храма, четири от които уникални, както и няколко царски погребения.

vinarska-izba_staroselВинарска изба „Старосел” ще Ви покани на винен тур „По пътя на виното“, по време на който ще ви разкажат, както за историята, така и за и технологията на правене на вино. А ако искате да пиете вино, както са го правели предците – заповядайте на дегустация в уникалния „Храм на виното“. Винарната, която разполага със специална техника за ферментация и селекция на гроздето, има капацитет за преработка на 1000 тона грозде годишно.

Напускаме Старосел. Вечеря и нощувка в Калофер

4-ти ден – 255 км

Antique-theater-plovdivЗакуска. Отпътуване за Пловдив. Вторият по големина град в България е по-стар от Рим и Атина, съвременник е на Троя и Микена. Заедно с Фаюм (Египет) и Сидон (Ливан), Пловдив е определян за петия най-стар непрекъснато населяван град в света и първи в Европа. Той е и в десетката на най-атрактивните за туризъм антични градове. Античните забележителности на града включват античният театър, римският одеон, агората (римският форум), римският стадион и др.

Тук ще се разходим по калдаръмените улици на Стария град между красиви стари градски къщи, ресторанчета и традиционни механи. Възможност за обяд в атмосфера на стар градски ресторант. След това ще посетим Античния театър, построен през II в. от н.е. през управлението на римския император Траян. Това е един от най-ценните паметници на богатото археологическо наследство на древния град.

В града има разкошни примери на къщи, изградени в стила на българската възрожденска архитектура от XVIII и XIX в., когато богати търговски фамилии търгували с Европа и Ориента. Днес античните, средновековните и възрожденски паметници съжителстват в неповторими ансамбли на територията на историческото Трихълмие. През 2019 г. заедно с италианския град Матера, Пловдив е избран да бъде Европейска столица на културата.

panagursko-sakrovishteОтпътуване за Панагюрище, Стрелча и Копривщица. Разглеждане на Панагюрското златно съкровище – датирано от края на IV в. пр. Хр., това е един от най-ярките и с висока художествена стойност примери на тракийското изкуство. Следва кратка разходка по красивите улици на Панагюрище.

koprivshtitzaНапускане на Панагюрище и преминаване през Стрелча – град с горещи термални извори. Екскурзията продължава в град Копривщица – забележителен и уникален исторически резерват. Със своите калдъръмени улички и боядисаните в ярки цветове къщи с просторни чардаци и големи стрехи, градът пленява със своята неповторимост. Тук ще разгледаме някоя от къщите музеи и се връщаме в Калофер. Вечеря, нощувка.

5-ти ден – 20 км

Закуска. Възможност за пикник и пешеходна разходка по екопътека Бяла река.

ekopyteka-byala_rekaЕкопътека Бяла река се намира на територията на Национален парк Централен Балкан, чието природно богатство впечатлява с горските си масиви, водни басейни, животински и растителни видове. Екопътеката е с дължина 1.83 км и надморска височина от 570 до 630 м. Започва северозападно от град Калофер, в близост до Мъжкия манастир. Трасето пресича Бяла река по няколко моста, оформяйки своеобразна осмица. За любознателните туристи са поставени информационни табели, разказващи любопитни факти за типичната за парка флора и фауна.

Разходка за около един час ще Ви достави удоволствие и удивление от красотата на парка. Свободно време. Вечеря и нощувка в Калофер.

6-ти ден – 40 км

Закуска. На кратка разходка до градовете Карлово и Сопот.

Sopot_gradКитни градчета, сгушени в полите на Стара планина. Карлово е родният град на Васил Левски – „Апостолът на свободата“, идеолог и организатор на българската национална революция. Сопот пък е родното място на Иван Вазов – патриархът на българската литература. В двете градчета се извисяват внушителни паметници на тези видни личности, а родните им къщи са превърнати в музеи.  

Свободно време. Вечеря и нощувка в Калофер.

***

Калофер е известен като родното място на друг велик българин – поетът и революционер Христо Ботев, в чиято чест е изграден внушителен мемориален паметник, една от основните културни забележителности на града. Друга интересна забележителност в града е Даскал Ботьовото училище, изградено през 1848 г. На първия етаж на училището се намира художествена галерия, в която са изложени творби, свързани с историята на града и с поета Христо Ботев. На втория етаж се намира Музеят на образованието.

kaloferВ и около Калофер се намират множество възрожденски къщи и два манастира, които представляват интерес и могат да бъдат свободно посетени. Сред тях са църквата „Св. Богородица“ и девическият манастир Въведение Богородично”, изграден в периода 1738-1877 г.

Накрая, но не на последно място, в града е запазена голяма част от традиционните занаяти: тепавичарство, гайдарджийство, розопроизводство. Сръчните калоферки все още тъкат красиви китеници, халища и черги. Най-голяма слава на града след Освобождението донася един занаят, привнесен от чужбина, но развит и претворен в самобитно българско изкуство – Калоферската дантела. И до днес в Калофер изкусни майсторки продължават да създават уникални дантелени плетки, които разнасят славата на града като дантеленото сърце на България.

7-ми ден – 155 км

Закуска. Трансфер до автогара / ж.п. гара / летище.

 


Цена:

  • За екскурзията през всички седем дни и трансфери: 200 лв. на човек (важи за групи);
  • За 7 нощувки, 7 закуски и 7 вечери в къща за гости „При чорбаджийката“ в Калофер: 280 лв. на човек (деца до 12 год. ползват 50% намаление);
  • ОБЩА ЦЕНА: само 480 лв.!!!

Цената включва:

  • Транспорт с лицензирано моторно превозно средство с климатик;
  • Екскурзоводско обслужване на български или чужд език по време на целия престой;

Цената не включва:

  • Такси на посещаваните музеи и екскурзоводски беседи – ок. 100 лв.;
  • Обяд в ресторант в Пловдив на тристепенно меню – 20.00 лв.

При желание на клиентите за допълнителни маршрути се заплаща по 1.80 лв. на км без ДДС. 

ТА Спа Холидей е лизензиран туроператор с всички  необхдими документи.


За контакти и запитвания: Вероника Кънева, тел: 0898 699 800, имейл: kalofer_ekotur@mail.bg.