Методология на проучването за присъждане на сертификат

Тук ще представим методологията, на база на която АКГБ взима решение дали да предостави сертификат за определена категория на кандидатстващия обект за настаняване. Следва да се има предвид, че методологията се прилага еднократно към датата на провеждане на проучването. Това е причината на сертификатите да е изписана датата, на която са издадени. Всички обекти с валиден сертификат подлежат на вписване в регистъра на съответната категория.

Доколкото физическите условия и качеството на предлаганите услуги в обектите за настаняване са променливи величини, АКГБ издава сертификати с валидност една година (датата на издаване е отпечатана на всеки сертификат). След изтичането на срока на валидност, който тече от датата на издаване на самия сертификат, АКГБ може да извърши ново проучване на обекта, ако неговите представители поискат удължаване на срока на валидност на сертификата.

По време на проучването за подновяване ние използваме отново същата методология. Ако се установят несъответствия на изискванията, валидността на сертификата не се удължава. Обектите с изтекъл /невалиден/ сертификат се премахват и от регистъра на препоръчаните обекти за настаняване на нашия уебсайт.

По-долу ще изредим конкретните критерии за включване във всяка една от осемте основни категории, за които АКГБ поддържа регистър:

1) Гостоприемство (ГО)

Домакините в обекта за настаняване трябва да изпълняват поне едно от следните три условия:

 1. лично да посрещат и изпращат своите гости, да им оказват съдействие по време на целия им престой и да бъдат на разположение при нужда;
 2. да предоставят полезна информация на туристите, свързана с възможностите за туризъм в техния регион, разписание на автобуси, работно време на музеи и др.
 3. да отделят време за лично събеседване с гостите, когато тяхното присъствие е желано.

Изпълнението на поне един от горните три критерия се установява чрез преглед на публикуваните коментари на гости, посетили вече обекта за настаняване.


2) Автентична обстановка (АО)

Обектът за настаняване трябва да отговаря на поне едно от следните три условия:

 1. външният му изглед и архитектура отговарят на стила на българската възрожденска къща;
 2. интериорът на помещенията пресъздава атмосферата, типична за къщите на българите от миналото, посредством автентични мебели, дърворезби, китеници и др. предмети;
 3. къщата има своята история и е на възраст поне половин век.

В хода на проучването се търсят доказателства за наличието на поне един от горните три критерия в снимките и описанието на обекта за настаняване, които са публикувани в интернет.


3) Подбрано меню (ПМ)

За присъждане на сертификат в тази категория е необходимо обектът за настаняване да отговаря едновременно на следните две условия:

 1. разполага със собствено заведение за хранене, тип механа или винарна, което да предоставя необходимите условия за закуска, обяд и вечеря на гостите на туристическия обект;
 2. менюто съдържа автентични местни ястия или ястия, приготвяни от висококачествени пресни продукти (домашно производство или от проверени доставчици)

Изпълнението на критериите в тази категория се установява чрез преглед на снимките в интернет на помещението за хранене и на публикуваното меню, което се предлага на клиентите.


4) Онлайн репутация (ОР)

Изискванията за присъждане на сертификат в тази категория са обектът за настаняване да има множество положителни коментари в интернет (минимум 10), като броят на негативните коментари и оплаквания е незначителен (под 10%).

Проучването се осъществява чрез преглед на отзивите в сайтовете за резервация на нощувки, националните туристически сайтове и форуми, собствените уебсайтове на обектите и социалните мрежи.


5) Групови събирания (ГС)

За да бъде присъден сертификат в тази област, обектът за настаняване трябва да отговаря едновременно на следните две условия:

 1. легловата база за настаняване да е с капацитет от поне 10 души;
 2. на територията на обекта за настаняване се намира помещение за хранене с кухня, което разполага с маса/-и за сядане на поне 10 души.

Допълнителни условия като наличието на басейн, барбекю, кабелна телевизия, безжичен интернет, музикално озвучаване и пространство за танци допринасят за присъждането на сертификат, но не са задължителни като горните две.

Проучването се извършва на база на снимките и описанията на обекта за настаняване, публикувани в интернет.


6) Семейна почивка (СП)

Задължителните критерии за присъждане на сертификат в тази категория са три, като е необходимо те да бъдат едновременно покрити. Те са следните:

 1. обектът за настаняване разполага с най-малко една стая или апартамент, които имат капацитет за настаняването на двама възрастни и поне едно дете, т.е. изисква се наличието на голямо легло тип спалня плюс минимум едно допълнително единично легло;
 2. налице е помещение за хранене, в което гостите могат да си поръчат храна или на гостите се предоставя оборудвана кухня, в която сами могат да приготвят своята храна;
 3. към обекта за настаняване има прилежащ двор или други зелени площи, подходящи за игра на малки деца.

Наличието на басейн, игрушки, люлка, детска площадка, както и други занимания за деца, сред които настолни игри, допринасят за присъждането на сертификат, но не са задължителни като горните три.

Проучването се извършва на база на снимките и описанията на обекта за настаняване, публикувани в интернет.


7) Комфорт и уют (КиУ)

Присъждането на сертификат в тази категория изисква едновременното изпълнение на следните три условия:

 1. обектът поддържа отлична чистота на помещенията за настаняване на туристи;
 2. помещенията са просторни, а леглата в тях са удобни и с необходимите размери;
 3. гостите получават качествено обслужване от персонала на обекта за настаняване.

Изпълнението на горните три изисквания се удостоверява чрез анализ на коментарите за обекта в интернет и проучване на публикуваните за него снимки и описания.


8) Преживявания (ПР)

Присъждането на сертификат в тази категория изисква едновременното изпълнение на следните три условия:

 1. собственикът на обекта предлага услуга с добавена стойност на своите гости, която може да е безплатна (включена в пакета) или платена;
 2. услугата представлява преживяване с положителни емоции за туристите, която може да представлява организирана разходка до забележителности в местността, опитване на местни кулинарни деликатеси, участие в местни селскостопански дейности и други форми, които са с локално значение;
 3. липсват лоши отзиви за предлаганата услуга.

Изпълнението на горните три изисквания се удостоверява чрез деклариране на ангажимент от страна на собственика за извършване на услугите, показване на разрешителни за дейността (ако се изискват такива) и преглед на публичната информация за репутацията на услугата (ако има такива).


Цена на сертификатите

Издаването на сертификати от АКГБ не е безплатно – в цената им са включени разходите за провеждане на проучването, отпечатването, хартиения носител, вписването в регистъра и неговата поддръжка, както и разходите по доставка.

Цената на сертификат за 1 категория е 35 лв., за 2 категории – 45 лв., а за три – 50 лв. За издаването на сертификат на чужд език се доплаща по 5 лв. на брой за английски и цена по договаряне за друг чужд език.

По принцип АКГБ ограничава присъждането на сертификати до три категории от седем възможни на един обект, но са възможни изключения от това правило. Тези изключения важат за обекти, които се представят изключително силно в повече от три категории и УС на АКГБ разреши подобно изключение за всеки обект поотделно. Цената на всеки допълнителен сертификат на категория след третия е по 5 лв. на брой.

Доставката на сертификатите на територията на цялата страна е безплатна за кандидатите и е за собствена сметка на АКГБ.

към раздел: Карта на препоръчаните туристически обекти (КПТО)


към раздел: Регистри на препоръчаните туристически обекти (РПТО)