Основни правила за етикета при официалното подреждане на масата

Броят на приборите показва броя на блюдата, които ще се сервират. Вилиците винаги се поставят отляво, а ножоветеотдясно на чинията, с острието навътре. Броят на приборите отляво на чинията не трябва да надхвърля три, а броят отдясно – четири. За следващите блюда приборите могат да се донесат допълнително, когато е необходимо. Над чинията се поставят приборите за десерта. Вилицата е под лъжицата, с дръжката отляво. Дръжката на лъжицата е отдясно. Ножът за хляб е от дясната страна на чинията за хляб, с острието навън. Разстоянието между центъра на местата трябва да е 60-80 см., за да се гарантира, че всеки гост има достатъчно място. Салфетките са поставят по средата на чинията.

Make-it-1.tif

Планирането на местата за голяма вечеря изисква взимането предвид на някои съображения. Броят на хората, както и типът вечеря (шведска маса или с места) са важни уточнения при подреждането на масата. Формата и разположението ѝ определят разпределението на местата.

Ето няколко правила, без значение кой тип подреждане ще изберете:

Дамите и господата трябва да бъдат настанени, редувайки се,  ако разбира се е възможно. Мъжът, вляво от жената, трябва да ѝ партнира и асистира при сервирането, обръщайки внимание на това, от какво се нуждае.

Почетният гост е добре да бъде настанен от дясната страна на домакина от противоположния пол. Другите важни гости се настаняват вляво от домакина. И тъй като това са общи правила, е добре да се знае, че формата на масата може да промени разположението на местата за сядане.

Ето три различни опции за форма на масата:

  1. Т-образната форма е подходяща за шведска маса или вечеря с места в по-задушевна атмосфера.
  2. При кръгла форма всички гости са заедно на една огромна маса. Такъв тип маса е препоръчителна за по-интимни вечери.
  3. П-образната форма е идеална за вечеря на малка сватба например. Тук може да изберете смесено настаняване – мъже и жени се редуват, седейки един до друг.

masa-formi

Съвет: Табелките с имена за обозначаване на местата, предвидени за гостите, напълно завършват планирането на разположението. Използването на такива табелки гарантира, че гостите ще бъдат настанени до хора, чиято компания ще им бъде приятна.

Важно правило: Никога не променяйте вече планираните места.

Източник: Метро

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.