Дискусии

В тази секция можете да задавате Вашите въпроси към екипа на АКГБ. На всички членове на сдружението се гарантира навременен и експертен отговор, а на въпросите от трети лица – отговор при наличен ресурс и с известно закъснение.

Въпросите се задават, след като напишете коментар в полето по-долу. Администраторите на сайта ще обработят Вашето запитване и ще го публикуват самостоятелно на тази страница. Бъдете търпеливи, отговорът може и да се забави!

Въпроси и отговори

Задайте Вашия въпрос в полето за коментар по-долу.

104 коментара to Дискусии

 1. Цветомила Трифонова каза:

  Здравейте .
  Прекрасен и полезен форум !
  Имам два въпроса за , който ще се радвам да ми съдействате .
  В процес съм по закупуване на прекрасна селска къща .
  Идеята ми е да я отдавам под наем.
  Въпросите ми са следните :
  1.Задължителна ли е категоризацията й като къща за гости или стаи за гости за да мога да я отдавам в booking , например ?
  И какви документи са необходими за това ?
  По – горе прочетох “ Удостоверение за въвеждане в експлоатация “…, дали някъде са описани всички ?
  Предварително Ви благодаря !

  • Администратор каза:

   На първия въпрос – без значение дали е Букинг, друга платформа или имате собствен сайт, за да развивате законово тази дейност е необходимо да направите или категоризация на мястото за настаняване, или да го регистрирате в общината. Вторият режим е сравнително нов, по-облекчен и беше въведен за собственици, които не се занимават професионално с настаняване на гости. За целта отидете до стопанския отдел на общината, в която се намира Вашият обект, и задействайте процедурата. По отношение на втория въпрос: след като задействате процедурата в общината, ще се наложи да си изкарате разрешително от РЗИ, както и от пожарната, че изпълнявате изискванията за противопожарни мерки. Също така не забравяйте и НАП – ако ще приемате плащания в брой, ще имате нужда от касов апарат. Освен това трябва да решите дали ще работите през фирма или като физическо лице. Ако ползвате чуждестранни платформи за резервации като Букинг и AirBnB, ще се наложи да си направите доброволна регистрация по ДДС (чл. 97а от ЗДДС). За последните ще имате нужда да се обърнете към счетоводител.

 2. Елица Чакърова каза:

  Здравейте, имам следния казус. Регистрирах в общината апартамент за гости, който ще отдавам под наем през боокинг . След около месец след регистрацията от общината ми се обадиха да ми кажат, че трябва да си регистрирам апартамента като търговски обект. След търсене на информация по въпроса реших, че нямат законово основание да искат това от мен и не предприех никакви стъпки. Днес разбрах, че преди две седмици въпросната община е регистрирала апартамента ми като търговски обект без моето съгласие и без да ме уведоми. Бих се радвала ако можете да ми дадете съвет как да действам.

  Благодаря ви предварително!

  • Администратор каза:

   Доколкото ни е известно всички обекти, които се използват за краткосрочно настаняване на гости, следва да се регистрират като търговски обекти. Вие обаче имате избор дали да го оперирате чрез режим на категоризация или чрез по-облекчения режим, който е регистрация в общината. Тамошната администрация го е регистрирала като търговски обект на основание на задействаната от вас процедура за регистрация, което означава, че вече може да стартирате дейност. Ако това не е вашето желание, то тогава може да прекратите регистрацията си, но в този случай няма да имате законово основание да извършвате дейност по настаняване.

 3. Веселин Николов каза:

  Здравейте,
  Имам вила която мисля да отдавам като къща за гости, понеже не я ползвам често.
  От прочетеното до сега разбирам,че трябва да и сменя предназначението в общината, от жилище в търговски обект.Първият възникнал въпрос е: ако нямам наематели, променя ли се данъка като е вече търговски обект, примерно ако сега плащам данък сгради и смет общо 60 лева на година, колко ще плащам после?
  Вторият въпрос който почти си го изясних е , че ако искам да има уебсайт или да се предлага през Боокинг примерно, трябва да имам фирма по ДДС, така ли е?
  Трети въпрос, след като стане търговски обект започвам ли да плащам промишлен ток или оставам на регулирания пазар?
  Благодаря предварително за отговорите!

  • Администратор каза:

   Вие всъщност трябва да заявите пред икономическия отдел на местната община желанието си да отдавате вилата си за настаняване на гости. Те ще извършат съответната промяна за започване на стопанска дейност. В нотариалния Ви акт обаче нищо няма да се промени – ако къщата е била записана за жилищни нужди, тя ще си остане такава. Поради тази причина не следва да има промяна в местния данък и в такса смет. Това все пак трябва да се провери, тъй като са възможни различия в изискванията на отделните общини. Може също да се поинтересувате дали няма да е по-облекчено за Вас, ако вместо къща за гости се регистрирате като стаи за гости – обсъдете въпроса с местната администрация. По отношение на тока – ако обектът е с търговско предназначение, то тогава наистина ще плащате по-скъпия промишлен ток. Но това зависи и от начина, по който е записана партидата на обекта при електроразпределителното дружество, така че може да попитате и при тях. По отношение на въпроса за сайта и предлагането на обекта през платформа каквато е Букинг – не, не е задължително да оперирате през фирма, може и като физическо лице. Ако ползвате обаче услугите на чуждестранни платформи като Букинг, които начисляват комисиони, трябва да си направите доброволна регистрация по ДДС, дори и ако работите без фирма.

 4. Михаела Стоева каза:

  Здравейте,
  Имам следният казус. Мой близък иска да отдава къща за гости, негова собственост. Къщата е регистрирана като такава. Иска да я отдава като физическо лице. Има адресна регистрация на адреса на къщата/обекта. От това, което изчетох, попаднах на изключения, че ако лицето живее в обекта, който се отдава,то той не се счита за търговец по смисъла на ТЗ и дължи единствено патент. Също така къщата е с под 20 места за настаняване, под 300(500 не помня точно колко души) население, тоест се освобождава и от задължението за касов апарат. Годишния приход ако е под прага, тоест не се налага регистрация по ДДС. Трябва ли това лице, отговарящо на изключенията да се регистрира по ЕГН и трябва ли да се самосигурява? Трябва ли да подава освен патентна декларация и годишна за доходите? Благодаря Ви предварително, дано не съм била много объркваща, но аз лично се изгубих в законите

  • Администратор каза:

   Имате свободата да избирате дали желаете да работите като физическо лице и да плащате патент или да извършвате дейност като юридическо лице и да си приспадате като разход стойността на издадените фактури. Ако работите като физическо лице няма да можете да осчетоводявате фактури, ще ви се признава като разход 10% от оборота, т.е. няма да плащате данък върху тях. Но при патента следва да знаете, че има горна граница на оборота, която ако се надхвърли се плаща допълнително. Направете анализ кой от двата режима е по-подходящ за Вашия случай.
   По отношение на твърдението, че къща с ограничен брой места в малко населено място се освобождава от задължението за касов апарат, опасяваме се, че не е вярно. За първи път чуваме за подобно нещо. Всеки, който приема плащане в брой, се нуждае от касов апарат. Ако нямате такъв, единственият законен начин да приемате плащания е само по банков път.
   Регистрацията по ДДС не е задължителна, но ако работите с Booking.com и AirBnB (чуждестранни тур. агенти), ще се наложи да си направите доброволна такава, дори и в случаите, когато работите като физическо лице. Ако през годината сте получавали пари, няма как да не подавате годишна данъчна декларация за доходите. Патентната също е годишна. Почти сме сигурни, че трябва да се подават и двете.
   Ако лицето е пенсионер, няма да има нужда да плаща осигуровки за пенсия, но ще заплаща данък и здравни осигуровки. Ако лицето не е пенсионер, следва да се самоосигурява, доколкото е работещо, така че тук няма облекчение. Надяваме се да сме били полезни!

 5. Александър каза:

  Имам наследсвена къща в с.Изгрев община Сливен. Баща ми преживе разполага с проткол за доброволна делба със сестрите си на къщата и земята и е презнат за собственик по наследство и давност , но не разполага с акт за собственост. Последните 15 – 20 години в данъчното е подадена данъчна декларация и само той е плащал данъка на имота. На основание, че 15 – 20 години е плащал данъка на имота и е подал данъчна декларация като собственик мога ли да си извада акт за собственост за да регистрирам къща за гости или трябва да подам документи за търпимост и да започна една трудна процедура за издаване на акт за собственост.
  БЛАГОДАРЯ ВИ предварително.

  • Администратор каза:

   Случаят изисква консултация с подходящ адвокат. Съжаляваме, но не сме компетентни по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.