Ресторантьорство

сега разглеждате по категория

Полезна информация за обектите, предлагащи храна

 

Указания за функциониране на места за настаняване и заведения за хранене и развлечения в условията на опасност от заразяване с COVID-19 в България

Приложено публикуваме указанията, които са утвърдени от министъра на туризма Николина Ангелкова и одобрени от Министерството на здравеопазването. Указанията за функциониране на местата за настаняване (МН) и заведенията за хранене и развлечения (ЗХР) в условията на COVID-19 са съобразени с указанията и препоръките на Световната здравна организация (СЗО) и Европейския център за превенция и контрол на заразите.

Прочети още

Декларация за пътуване на собствен риск

Уважаеми собственици на обекти за настаняване,

По-долу представяме на Вашето внимание проект на декларация за пътуване на собствен риск, изпратена до нас от Министерство на туризма (МТ). Може да я предоставяте за попълване от вашите гости.

Прочети още

Обръщение на АКГБ по повод икономическото влияние на пандемията от COVID-19 върху собствениците на обекти за настаняване

Пандемията от новия коронавирус оказа безпрецедентно влияние върху живота на хората по целия свят. В допълнение на тежката епидемиологична обстановка расте лавинообразно и броят на останалите без препитание. Цели сектори на икономиката и редица бизнеси също са принудени да затворят за неопределено време. България не прави изключение, потърпевшите в страната са хиляди – и то не само в здравно, но и в икономическо и социално отношение.

Прочети още

Авторски и сродни права в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения

Дирекция „Авторско право и сродните му права“ към Министерство на културата разработи информационен материал, разясняващ задълженията за уреждане на авторски и сродни права в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения.

Прочети още

Какви изисквания към заведенията за хранене предвижда новата наредба

Новата наредба за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене е публикувана на сайта на Министерството на туризма за обществено обсъждане. Тя предвижда въвеждането на нови изисквания към обслужването и предлаганите услуги в заведенията за хранене и развлечения.

Прочети още

Основни правила за етикета при официалното подреждане на масата

Броят на приборите показва броя на блюдата, които ще се сервират. Вилиците винаги се поставят отляво, а ножоветеотдясно на чинията, с острието навътре. Броят на приборите отляво на чинията не трябва да надхвърля три, а броят отдясно – четири. За следващите блюда приборите могат да се донесат допълнително, когато е необходимо. Над чинията се поставят приборите за десерта. Вилицата е под лъжицата, с дръжката отляво. Дръжката на лъжицата е отдясно. Ножът за хляб е от дясната страна на чинията за хляб, с острието навън. Разстоянието между центъра на местата трябва да е 60-80 см., за да се гарантира, че всеки гост има достатъчно място. Салфетките са поставят по средата на чинията.

Прочети още

Как да добавим информацията за алергените към менюто си

Тъй като изискването за обозначаване на алергенните съставки в менюто е ново и нестандартно, тук представяме примерни символи на храни с алергени, които могат да бъдат използвани във Вашите менюта. Прилагаме и примерен вариант на подобно меню.

Най-практичният вариант за привеждане на менюто в съответствие с изискванията, без да изгубите изцяло неговите графичен стил и идентичност, е използването на символи, които визуално идентифицират наличието на конкретни алергени.

Прочети още

Основни точки в новия европейски регламент за алергени в храните

Според статистиката броят на хората, страдащи от хранителни алергии, се е удвоил през последните петнадесет години. Към момента се посочва, че повече от 10% от населението страда от някакъв вид непоносимост.

С цел превенция е въведен нов Европейски регламент и според новите правила, от 13.12.2014 г., всички алергени, съдържащи се в храните (пакетирани и непакетирани), трябва да бъдат ясно идентифицирани. Ресторанти, барове и кетъринг компании могат да бъдат подведени под отговорност в случай на клиент с алергична реакция или непоносимост.

Прочети още

Изисквания към приготвянето на храните в заведенията

Тази статия описва технологията на приготвяне на храна според системата НАССР. Целта е да не се допуска замърсяване и заразяване на продуктите. При заведенията за хранене има голямо разнообразие на предлаганите храни по меню – много видове входящи продукти и готови ястия, което обуславя необходимостта от широк и всеобхватен контрол на целия процес на приготвяне на храната.

Прочети още

Ресторантите задължени да описват алергените в менюто

Агенцията за безопасност на храните започва проверки дали рестьоранторите отбелязват алергените в менютата, съобщи директорът на агенцията по храните Пламен Моллов.

Новите правила за съдържанието на менютата влязоха в сила на 13 декември 2014 г. с буферен период до средата на януари, в който ресторантьорите бяха задължени да пренапишат менютата си.

Прочети още