Обръщение на АКГБ по повод икономическото влияние на пандемията от COVID-19 върху собствениците на обекти за настаняване

Пандемията от новия коронавирус оказа безпрецедентно влияние върху живота на хората по целия свят. В допълнение на тежката епидемиологична обстановка расте лавинообразно и броят на останалите без препитание. Цели сектори на икономиката и редица бизнеси също са принудени да затворят за неопределено време. България не прави изключение, потърпевшите в страната са хиляди – и то не само в здравно, но и в икономическо и социално отношение.

Ние, от Асоциацията на къщите за гости в България (АКГБ), директно усещаме огромното изпитание, пред което е изправен туристическият сектор. Буквално всички собственици на обекти, обслужващи туризма, са изправени пред истинско оцеляване. Предстои ни тежка и продължителна борба.

В тази връзка нашата цел е да обърнем внимание на държавата, Министерство на туризма, институции и въобще всички натоварени с предлагането и изработването на антикризисни мерки, че засегнатите места за настаняване в туристическия сектор не са само големите хотели. В България понастоящем функционират няколко хиляди малки и средни обекти за настаняване, повечето от които от семеен тип, в т.ч. къщи за гости, вили, апартаменти за гости, ваканционни комплекси, екоселища, бунгала и други видове подслон.

Това са обекти за настаняване, чиито собственици и техните семейства най-често са самоосигуряващи се и в момента са останали без абсолютно никакъв доход. Положението е особено тежко предвид факта, че държавата е лишила тази категория хора от възможността да се осигуряват от риска за безработица, поради което те са извън системата за получаване на обезщетения. Всички програми, насочени към подпомагане на безработните, изключват от своя обхват самоосигуряващите се, каквито са мнозинството от собственици на малки и средни обекти за настаняване. Единствената мярка за тези хора са обещаните безлихвени кредити, но те още повече ще увеличат и без това високото в момента дългово бреме на тази онеправдана група.

В допълнение, наред със собствениците и техните семейства, в обектите са наети и лица от местните общности – обикновено от села, малки градчета, планински региони, където безработицата е висока и друг поминък освен туризъм липсва. Това показва важната социална роля на обектите за настаняване от семеен тип, които осигуряват поминък на хора, които биха били безработни.

Със своите прекрасни природни, културно-исторически и балнеоложки ресурси България притежава уникални предпоставки да наблегне не само върху масовия туризъм в по-големите курорти, но и на рекреационен и познавателен туризъм в индивидуална или групова форма. Това ще доведе до равномерно развитие на сектора в цялата страна и ще има силен икономически и социален ефект върху населението от по-малките и слабо развити региони.


С оглед на изложеното по-горе АКГБ предлага на държавата и ресорните институции да предприемат следните мерки за подкрепа на сектора:

  1. Парична помощ под формата на директни плащания и ваучери за хранителни продукти на самоосигуряващите се лица, останали без доходи за периода на извънредно положение и 1 месец след него. Размерът на помощта следва да е съобразен с минимално необходимите средства за месечна издръжка на едно семейство. Част от тази помощ може да бъде и под формата на ваучери за храна, с които от една страна да се подсигури препитанието на засегнатите лица, а от друга – успешно да се реализира продукцията на местните производители на селскостопанска продукция;
  2. Опрощаване на дължимите осигуровки на самоосигуряващите се лица за периода на извънредното положение и един месец след него;
  3. Експедитивно и повсеместно разпределяне на очакваните европейски фондове, предназначени за безвъзмездно подпомагане на микро и малките фирми да възстановят дейността си в периода след вдигане на ограниченията;
  4. Масирана рекламна кампания на държавата впоследствие, която да поощрява населението да преоткрива красотата на България, посещавайки местни туристически обекти и забележителности. Тази кампания може да е съчетана с разработването на богат културен календар, който да предоставя организирани събития през цялата година и равномерно на територията на цялата страна. Родните туристи да бъдат привлечени от възможността да видят на живо автентични обичаи и традиции, както и да присъстват на вълнуващи и уникални фестивали;
  5. Създаване на местна платформа за резервации, която да се оперира от Министерство на туризма. Нейната цел ще бъде да работи с нулеви комисиони за всички обекти за настаняване, които са регистрирани и действат легално на територията на цялата страна;

Благодаря за Вашето внимание!


* Моля, ако имате разумни предложения за допълнителни мерки за подкрепа на туристическия сектор в България и конкретно за малките и средни обекти за настаняване, да ги пишете отдолу като коментар. Ние от АКГБ ще обсъдим всяко едно предложение и ако то е добре обосновано ще го включим в нашето писмо към институциите.

Асоциацията на къщите за гости в България (АКГБ) е част от Обединение „Бъдеще за туризма“, създадено от редица браншови организации и фирми от туристическия сектор. Общата ни цел е да разработим мерки за справяне с неблагоприятните последици от COVID-19 в сектора и тяхното успешно комуникиране с държавата и нейните институции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.