bTV Репортерите потърсиха за коментар АКГБ по отношение на репортажа: „Къщи без гости 3“

Един от водещите разследващи журналисти на bTV – Теодора Трифонова, е автор на нашумялата поредица репортажи под името „Къщи без гости“ . В тях се разследват нарушения при използването на безвъзмездно европейско финансиране за построяването на къщи за гости, които се оказва не се ползват по предназначение.

В качеството си на председател на АКГБ, г-жа Кънева отново е потърсена да изкаже експертното си мнение доколко условията по програмите са позволявали на обикновени хора с реален интерес към настаняването на гости в селските райони да получат финансиране.

Основната теза на г-жа Кънева е, че финансирането на подобни проекти е устроено по начин, който отблъсква реалните кандидати, които наистина искат да развиват бизнес с къща за гости.

Основната причина е в необходимостта от огромен по размер банков кредит. Едва впоследствие се възстановяват поетапно средства. Това първо е много рисковано за кредитополучателя от една страна, а от друга завишените изисквания на банките възпират повечето от реалните кандидати.

За отпускането на крупни суми банките изискват обороти, които една млада фирма няма как да докаже. В допълнение, банките изискват обезпечения, т.е. необходима е ипотека на голям по стойност имот, с какъвто повечето реални кандидати не разполагат.

Гледайте репортажа на bTV и участието на Вероника Кънева на следния адрес: ЛИНК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.