Г-жа Кънева с медийни изяви във водещи медии относно бизнеса с къщи за гости

По повод нашумелите наскоро случаи на злоупотреби с евросредства, използвани за построяване на къщи за гости, които не се ползват по предназначение, водещи медии в страната потърсиха за коментар г-жа Вероника Кънева, председател на АКГБ. Г-жа Кънева разказа какви са пречките пред това обикновен човек да получи подобно финансиране и пред колко трудности е изправен бизнеса.

„Хората, които искаха да развиват бизнес с къщи за гости, нямаха достъп до евросредства”. Това каза в ефира на „Здравей, България” Вероника Кънева, председател на Асоциацията на собственици на такъв тип места за настаняване. И допълни, че стопаните масово нямат възможност да инвестират около 200 000 евро, които после следва да им бъдат възстановени по европрограма.

Нова телевизия, ЛИНК

„По принцип в бранша се говори, че парите не са достъпни за обикновения човек, защото тези пари трябва първо да се инвестират и после се възстановяват от програмите, а такива пари никой не може да осигури… 200 000 евро няма как да бъдат осигурени от един обикновен човек“, коментира Вероника Кънева, председател на Асоциацията на собствениците на къщи за гости.

bTV Новините, ЛИНК

И отново за къщите за гости. Колко е загубила икономиката ни и ние, заради отишлите на вятъра средства за вили? Еврофондовете ли са основният генератор на корупция у нас? Разговор с Вероника Кънева – Асоциация на къщите за гости.

ТВ Европа, ЛИНК

Само определени хора можеха да се възползват от Схемата за финансиране на къщи за гости с европари по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013. Това каза Вероника Кънева, председател на УС на Асоциацията на къщите за гости в България, в предаването „В развитие“ с водещ Христо Николов.

Bloomberg TV Bulgaria, ЛИНК


Студио Икономика с Нора Стоичкова (02.05.2019), разговор с Вероника Кънева. Трябва ли кметовете по места да имат къщи за гости? Скандалите с къщи за гости ще блокират европарите по ДФЗ. Как асоциацията помага на бизнеса с къщи за гости?

Българска свободна телевизия, ЛИНК

„Този скандал с къщите за гости хвърля петно върху нашия бранш. Злоупотребите нямат нищо общо с нас. Проблемът е в заложените критерии. Самите субсидии имаха хубава идея – да се подпомогнат слабо развитите райони, да се повиши икономическия растеж, да се осигури заетост на хората в тези райони. Но наредбата, която се създаде, направи такива условия, които ни дискриминираха“. Това коментира пред БНР Вероника Кънева, председател на Асоциацията на собствениците на къщи за гости.

Българско национално радио, Програма „Хоризонт“, ЛИНК

„Моята къща за гости е направена без евросубсидии още през 2008 г. За да я построя, продадох апартамент в центъра на Бургас. Реших да направя такава къща, защото останах без доходи и реших да развивам бизнес, за да се издържам“, разказа Вероника Кънева, председател на Асоциацията на къщите за гости. Тя самата има къща в Калофер. 

БНР, Радио „Пловдив“, ЛИНК

„Докато кандидати за евродепутати цял месец ще ни убеждават кой точно заслужава доверието ни, скандалът с къщи за гости, финансирани по европрограми набира скорост. Спецпрокуратурата и ДАНС провеждат акция измами с еврофондове. Кой може да получи пари по европрограми и публична тайна ли са разкритията от последните дни – очаквайте председателя на Асоциацията на собствениците на къщи за гости Вероника Кънева.“

bTV радио, ЛИНК

„Липсата на първоначален собствен капитал спира много хора да кандидатстват по европрограми, за да развиват бизнеса си с къщи за гости. Дори председателят на асоциацията на къщи за гости – Вероника Кънева, признава, че се е отказала от тази възможност, именно заради условието заложено в програмата. Най-големият проблем на къщите за гости е, че не могат да получат финансиране от банките, които дават нормални лихви, заявяват от бранша. Те изискват обезпечаване, постоянен доход, трудови договори“. Репортаж от къща за гости „При чорбаджийката“, Калофер.

BSTV, ЛИНК

„Вероника Кънева е родена в Бургас, завършила е гимназия в родния си град. От десет години развива собствен бизнес с къща за гости в Калофер. През 2014 година с около 50 собственици на къщи за гости тя учредява Асоциация на къщите за гости в България и е избрана за председател на Управителния съвет на организацията…“

вестник „Марица“, ЛИНК

„Къщите за гости – след скандалите – анализ: причини за нарушенията, как да се избегнат, необходимостта от този малък бизнес като източник на доходи в малките населени места…. гостува Вероника Кънева, председател на Асоциацията на къщите за гости в България“.

AGRO TV, ЛИНК

„Собствениците на къщи за гости в България алармират, че заради новите нормативни изисквания, има опасност да спрат работа. Според тях една от причините е, че в обектите трябва да има обособени перални помещения или да използват обществени перални, отговарящи на определени условия.“ Репортаж с Вероника Кънева от къща за гости „При чорбаджийката“, Калофер.

Новинарска емисия на БНТ, ЛИНК

„Къщи без гости. Брюксел отпусна за построяването им над 200 млн. лв., а ДФ „Земеделие“ одобри над 740 проекта“. Разследване на Теодора Трифонова, интервю с Вероника Кънева относно истинските и неистински къщи за гости.

bTV Репортерите, ЛИНК

Един коментар to Г-жа Кънева с медийни изяви във водещи медии относно бизнеса с къщи за гости

  1. Дид каза:

    Ние обикновените хора само си похарчихме парите за проекти а измамници те изядоха субсидиите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.