Какви изисквания към заведенията за хранене предвижда новата наредба

Новата наредба за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене е публикувана на сайта на Министерството на туризма за обществено обсъждане. Тя предвижда въвеждането на нови изисквания към обслужването и предлаганите услуги в заведенията за хранене и развлечения.

Едно от тях е, че времетраенето за изпълнение на поръчката ще зависи и от звездите на обекта. Така поръчка за студени предястия, салати и аперитиви трябва да се изпълнява до 10 минути в заведенията „пет звезди“ и „четири звезди“, и до 15 минути в заведенията „три звезди“ и „две звезди“.

За отделни видове аламинути и ястия с по-сложна технология сервитьорът е длъжен да предупреди, че поднасянето им ще се забави. За всички категории ще важи изискването отварянето на бутилираните напитки – безалкохолни, бира и вино, да се извършва пред погледа на клиента при поднасянето им.

Към всички обекти и категории има разписани изисквания за образование, професионална и езикова квалификация, на които следва да отговарят ключовите фигури от персонала на съответния обект.

След влизането в сила на наредбата, действащите места за настаняване и заведения за хранене, ще имат на разположение 6-месечен гратисен период, за да приведат дейността си в съответствие с изискванията. Всички новосъздадените обекти, след датата на обнародването й, ще се категоризират по новите изисквания.

Вижте тук какви са новите изисквания към местата за настаняване: линк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.