Министерският съвет одобри промени в закона за туризма

Концентриране на контрол в туристическото министерство чрез изземване на функции от Комисията за защита на потребителите, нови регламенти за дейността на туроператорите, въведени с европейска директива, ново разделение на хотелите и ресторантите по предмет на дейност. Това са част от промените в закона за туризма, които Министерският съвет одобри на заседание в началото на ноември.


Текстовете е възможно да претърпят корекции и допълнения в парламента – очаква се групата на „Обединените патриоти“ да предложи свои идеи в законодателство, заявка за което вече даде вицепремиерът Валери Симеонов. Заради проекта във вторник се нагнети и напрежение между природозащитни организации и Министерството на туризма. Екоорганизации съобщиха, че в проекта първоначално е имало текстове, които дават възможност за безсрочно ползване на държавни земи, върху които има заварени ски писти, както и възможност да не се сменя предназначението им.

От туристическото министерство обаче отрекоха тази информация и нарекоха съобщенията за тези поправки „фалшива новина“ и „опити на определени среди да създават ненужно напрежение в обществото“.
В крайна сметка подобни текстове не присъстват в окончателно подадения за одобрение проект в Министерския съвет.

Концентрация на контрол

Една от съществените промени в изготвения от туристическото министерство проект предвижда във ведомството да бъдат концентрирани правомощия по надзора върху туроператорите, туристическите агенти, хотелите, заведенията, сертифицирани обекти за СПА и медицински туризъм, екскурзоводи, оператори на ски съоръжения и др. С промените всъщност се изземат огромна част от правомощията на Комисията за защита на потребителите, която в момента следи категоризацията на туристическите обекти и предлаганите от тях услуги, което вече доведе до спорове.

От една страна, самата комисия е дала отрицателно становище по време на обществените обсъждания – според тях ще се създаде мултиплициране на контролни функции, тъй като комисията ще продължава да изпълнява контрол върху сектора по линия на закона за защита на потребителите – например относно рекламациите, общите условия в договорите, неравноправни клаузи в договори за туристически услуги и др.

Резерви към изземването на контрола, изглежда, има и ресорният вицепремиер Валери Симеонов, който напоследък е особено активен в сферата на туризма. Миналата седмица той каза пред журналисти, че не споделя идеята „и ножът, и хлябът“ да бъдат в ръцете на едно и също министерство, обяснявайки, че така то ще раздава категоризациите на обектите и същевременно ще ги проверява. „Това създава рискове от репресии, бих казал, за неудобните“, обясни Симеонов.

Промени за туроператорите

Друга група промени в закона са свързани с евродиректива за формиране на туристическите пакети в рамките на ЕС, които трябва да влязат в сила от януари 2018 г. Те прецизират отношенията между туроператори и клиенти, като дават повече права на клиентите. Така например, ако преди сключване на договора туроператорът не е предоставил информация за други такси и плащания, които може да се наложи да бъдат извършени, клиентът не дължи средства за тях.

Ако клиентът не получи описаните в договора за туристически пакет услуги, той има право да получи обезщетение, независимо дали те се дължат на самия туроператор или негови контрагенти за изпълнението на услугите, предвиждат други промени. Поправките дават възможност и туроператорът да изисква чрез регресен иск изплащането на сумата, дадена като обезщетение, от всяко лице, заради което се е стигнало до ситуация на неизпълнение на заложените в договор услуги. Така например, ако клиентът не получи обещаните услуги в хотела по пътуването, той има право да поиска обезщетение или намаляване на цената при туроператора, на който е платил почивката, а самият туроператор да поиска възстановяването на тези средства от хотелиера.

В закона се предвиждат и промени, чрез които се групират по нов начин местата за настаняване и заведенията. Хотелите ще бъдат разделяни на сезонни и целогодишни, спрямо местоположението им – морски, градски, планински, както и спрямо функциите им – бизнес хотел, СПА хотел, апартаментен хотел и др. Заведенията пък ще бъдат определяни на групи и подгрупи.

Очакват се и поправки от Валери Симеонов

Междувременно се очаква „Обединени патриоти“ да представят и свои предложения за промени в закона за туризма, които ще бъдат внесени в парламента. Преди седмица вицепремиерът Валери Симеонов съобщи, че те ще са свързани с шума в курортите, преместваемите обекти, които по думите му са „уродливо явление“, както и с кадровия проблем в туристическия сектор. Симеонов каза, че тези корекции ще бъдат изготвени заедно с експерти от бранша, като преди седмица тази работна група проведе първото си заседание. Интересното беше, че на нея не присъства ресорният министър на туризма Николина Ангелкова, която вече няколко пъти изказва противоположни мнения със Симеонов по въпросите в сектора, а според различни източници има напрежение между двамата.

Източник: Capital.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.