АКГБ участва в телевизионна дискусия относно алтернативния туризъм в България

На 11-ти юли 2016 Петър Иванов, съучредител и член на УС на АКГБ, взе участие в предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. Основна тема на разговора беше развитието на алтернативния туризъм в страната и какво различно могат да предложат на туристите местата за настаняване извън хотелите и масовия туризъм. Споменати бяха и някои проблеми, които спъват развитието на сектора. Освен то телевизията, интервюто беше още отразено и в интернет сайтовете на Investor.bg и Dnes.bg.

Представяме кратко обобщение на казаното от г-н Иванов, цялото интервю можете да гледате като отворите линковете в края на статията, водещи към страниците на Bloombergtv.bg и Investor.bg.

Според Петър Иванов туристът, който посещава алтернативни обекти за настаняване, търси нещо уникално и индивидуално като преживяване. Ако се промени манталитетът на обикновения човек, търсещ най-ниската цена за дадена туристическа услуга, ще се създаде предпоставка обектите в България да надграждат и повишават възможностите за алтернативни услуги.

По думите на представителя на АКГБ България като туристическа дестинация е една от страните с най-богати както природни, така и културно-исторически ресурси. Малкият бизнес обаче не успя да се възползва от финансирането по оперативните програми в първия програмен период, сподели още г-н Иванов.

Негово мнение е, че българските туристи оформят основния контингент посетители в малките и средни обекти за настаняване. В повечето случаи обаче те не търсят и не се възползват пълноценно от възможностите за алтернативен туризъм, които се предлагат на място. В това отношение изглежда чуждестранните посетители са повече заинтересовани, защото те идват именно с подобна цел в България. Това са туристи, които са готови и да заплатят цена над базовата, но да се докоснат до красива природа, автентични занаяти, домашни продукти или до богатата история на страната.

Липсва още реклама, която да стимулира малките обекти, предлагащи алтернативен туризъм. Държавата може да подпомогне развитието на този сектор с организирането на международни изложения и създаването на Агенция за алтернативен туризъм.

Вижте цялото интервю и медийното отразяване на телевизионното участие на следните линкове:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.