Ограничава се финансирането на проекти за къщи за гости в селските райони

Земеделският министър Десислава Танева обяви, че вече се въвеждат строги ограничения за финансирането на къщи за гости в селски общини. Досега изграждането на подобни семейни места за настаняване беше финансирано по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

„Въпреки натиска от консултанти, стигнал до най-високо ниво, аз няма да подпиша мярката за къщи за гости в досегашния й вид“, коментира министър Танева.

Изтеклата програма финансираше такива проекти с до 200 000 евро, но се оказа че част от тях се строят за лична употреба или нямат никаква икономическа логика. Министър Танева потвърди, че има злоупотреби.

„Още не сме разписали мярката (за новата ПРСР, авт.бел.), тя ще бъде открита следващата година, но идеята ни към момента е да финансираме такива проекти само, ако се намират на места с национално значение за алтернативния туризъм и той вече е развит в някаква степен“, посочи тя.

Танева даде за пример места като Жеравна, населени места около Кърджали и Хасково, където е Перперикон и др.

АКГБ потърси за мнение експерти по европейските програми относно новите ограничения. Всеобщото мнение е, че оттук нататък шанс за финансиране ще получат тези къщи за гости в селските общини, които са част от комплексен проект, т.е. освен места за настаняване се предвижда още и създаване на допълнителни туристически атракции.

Междувременно, вече се набират проекти за реставрация на църкви и манастири, съобщи още министър Танева. Тази дейност се включва за първи път в селската програма. В следващите 4 седмици общините ще могат да подават проекти, чиято стойност не може да надвишава 400 000 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.