Фестивал на народната носия се проведе в Жеравна

За осма поредна година в Жеравна се проведе тридневният Фестивал на народната носия. По традиция събитието се организира през първата събота и неделя след Голяма Богородица. Тази година това се случи в периода 21-23 август. В местността Добромерица край Жеравна беше пресъздаден начина на живот на българите отпреди 100 години.

Главното условие за гостите на събора е да са облечени в народна носия или облекло от началото на XX в. На чуждестранните гости е позволено да присъстват с носии на своите страни.

Има и още няколко условия – забранено е ползването на пластмасови изделия, камери и фотоапарати, а по мобилен телефон може да се говори на определено за целта място. Така за гостите остава само да се веселят, да ядат чевермета, които ще се въртят по поляните, и да слушат концертите на родопски каба гайди, тракийски и северняшки оркестри, зурни от Петричко и духова музика. Спи се на палатки, а таксата за трите дни е 25 лева.

На събора се представят още традиционна българска сватба, автентични хора, обичаи, песни и танци, както и вадене на чеверметата, фасула и народни борби.

Фестивалът на традициите и фолклора се провежда ежегодно от 2008 г. в село Жеравна. На фестивала на старинната носия обикновено се събират хиляди хора от всички краища на България, за да се веселят, пеят, свирят и танцуват, така както са го правили техните прадядовци и баби преди 100-150 години.

Видео от тазгодишното издание можете да гледате тук:


 

Кафенето Димчо Кехая

Кафенето Димчо Кехая

 

PS. Един от основните спомоществователи на събитието е къща за гостиКафенето на Димчо Кехая“, член на АКГБ. Повече информация за обекта, намиращ се в Жеравна, можете да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.