Троен рекорд на Гинес на Национален събор „Лудогорие“ на Пчелина

По време на четвъртото издание на Национален фолклорен събор „Лудогорие“ в местността Пчелина край Разград се изявиха над 150 фолклорни състава от цялата страна. Уникалното на събитието обаче беше възстановката на тракийска сватба от XIX в., с която бяха поставени три рекорда: размери на сватбената софра /месали/ – 930 м дължина, количество сватбари – 3009 души, сватбарско ястие – 2 тона курбан чорба от 25 агнета.

Изсипалият се проливен дъжд не попречи на доброто настроение, нито на съставите и певците да представят своите изпълнение. В късните вечерни часове Цветелина и Светослав Митеви заситниха по живите въглени, въвеждайки събралото се множество в магията на нестинарството. След танца на нестинарите техния пример бе последван от много сборяни, които преминаха смело през жаравата.

Кулминацията на събора бе тракийската сватба от XIX в. в третия ден на събора. На специално подготвена сцена Стойка и Росен Митеви от Стара Загора се врекоха във вечна вярност пред отец Иван от техния край. Две къщи на сцената пресъздаваха домовете на момата и младоженеца. Представено бе обредното сресване, сплитане и прибулване на момата, ритуалното омесване на сватбените хлябове, придружено със сватбени пени, бръсненето на младоженеца, украсяването на сватбения байрак и сватбеното дърво. Всички сватбари трябваше да бъдат облечени в народни носии.

Освен сватбата и фолклорните изяви на двете сцени, през трите дни съхранените български традиции бяха показани и чрез многото щандове на стари занаяти, предлагащи предмети за бита. Една от тях бе на миналогодишните младоженци от събора, за които тогава беше организирана сватба по модел на сватбата от филма „Време разделно“. Друго интересно събитие за гостите на събора беше конкурсът „Най-гиздава мома на мегдана“.

Източник: ekip7.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.