Сто хиляди души уважиха Роженския събор

Певци, инструменталисти, танцьори, ансамбли и състави от всички фолклорни области в страната се представиха на четири сцени на събора в Рожен. Участие на него взеха повече от 8100 изпълнители от цялата страна, а броят на зрителите надхвърли 100 хил. души. Съборът на Роженските поляни беше отново подновен след 9-годишно прекъсване.

Около една четвърт от фолклорните изпълнители бяха от Родопите. Участниците се състезаваха в категориите: певческа група, танцова група, група за народни обичаи, инструментална група и индивидуални изпълнители.

Програмата включваше още надиграване, ревю на автентични народни носии, демонстрация на различни техники и технологии за производство на сирене, международна изложба на овчарски кучета. Показани бяха български породи овце, кози, кучета, крави и биволи, както и био храни и напитки. Имаше сцени на народни борби, чевермета, конни атракции и нестинарски игри.

Сдружение „Багатур“ получи заслужени овации на Рожен с демонстрация на бойни умения. Стотици аплодираха древните умения, практики и познания на предците ни.

Кулминацията беше Родопската фолклорна вечер, в която участваха известни изпълнители.

На третия ден на събора (19-и юли) бяха връчени наградите на лауреатите.

Източник: dnes.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.