Дискусии

В тази секция можете да задавате Вашите въпроси към екипа на АКГБ. На всички членове на сдружението се гарантира навременен и експертен отговор, а на въпросите от трети лица – отговор при наличен ресурс и с известно закъснение.

Въпросите се задават, след като напишете коментар в полето по-долу. Администраторите на сайта ще обработят Вашето запитване и ще го публикуват самостоятелно на тази страница. Бъдете търпеливи, отговорът може и да се забави!

Въпроси и отговори

Задайте Вашия въпрос в полето за коментар по-долу.

116 коментара to Дискусии

 1. Цветомила Трифонова каза:

  Здравейте .
  Прекрасен и полезен форум !
  Имам два въпроса за , който ще се радвам да ми съдействате .
  В процес съм по закупуване на прекрасна селска къща .
  Идеята ми е да я отдавам под наем.
  Въпросите ми са следните :
  1.Задължителна ли е категоризацията й като къща за гости или стаи за гости за да мога да я отдавам в booking , например ?
  И какви документи са необходими за това ?
  По – горе прочетох “ Удостоверение за въвеждане в експлоатация “…, дали някъде са описани всички ?
  Предварително Ви благодаря !

  • Администратор каза:

   На първия въпрос – без значение дали е Букинг, друга платформа или имате собствен сайт, за да развивате законово тази дейност е необходимо да направите или категоризация на мястото за настаняване, или да го регистрирате в общината. Вторият режим е сравнително нов, по-облекчен и беше въведен за собственици, които не се занимават професионално с настаняване на гости. За целта отидете до стопанския отдел на общината, в която се намира Вашият обект, и задействайте процедурата. По отношение на втория въпрос: след като задействате процедурата в общината, ще се наложи да си изкарате разрешително от РЗИ, както и от пожарната, че изпълнявате изискванията за противопожарни мерки. Също така не забравяйте и НАП – ако ще приемате плащания в брой, ще имате нужда от касов апарат. Освен това трябва да решите дали ще работите през фирма или като физическо лице. Ако ползвате чуждестранни платформи за резервации като Букинг и AirBnB, ще се наложи да си направите доброволна регистрация по ДДС (чл. 97а от ЗДДС). За последните ще имате нужда да се обърнете към счетоводител.

 2. Елица Чакърова каза:

  Здравейте, имам следния казус. Регистрирах в общината апартамент за гости, който ще отдавам под наем през боокинг . След около месец след регистрацията от общината ми се обадиха да ми кажат, че трябва да си регистрирам апартамента като търговски обект. След търсене на информация по въпроса реших, че нямат законово основание да искат това от мен и не предприех никакви стъпки. Днес разбрах, че преди две седмици въпросната община е регистрирала апартамента ми като търговски обект без моето съгласие и без да ме уведоми. Бих се радвала ако можете да ми дадете съвет как да действам.

  Благодаря ви предварително!

  • Администратор каза:

   Доколкото ни е известно всички обекти, които се използват за краткосрочно настаняване на гости, следва да се регистрират като търговски обекти. Вие обаче имате избор дали да го оперирате чрез режим на категоризация или чрез по-облекчения режим, който е регистрация в общината. Тамошната администрация го е регистрирала като търговски обект на основание на задействаната от вас процедура за регистрация, което означава, че вече може да стартирате дейност. Ако това не е вашето желание, то тогава може да прекратите регистрацията си, но в този случай няма да имате законово основание да извършвате дейност по настаняване.

 3. Веселин Николов каза:

  Здравейте,
  Имам вила която мисля да отдавам като къща за гости, понеже не я ползвам често.
  От прочетеното до сега разбирам,че трябва да и сменя предназначението в общината, от жилище в търговски обект.Първият възникнал въпрос е: ако нямам наематели, променя ли се данъка като е вече търговски обект, примерно ако сега плащам данък сгради и смет общо 60 лева на година, колко ще плащам после?
  Вторият въпрос който почти си го изясних е , че ако искам да има уебсайт или да се предлага през Боокинг примерно, трябва да имам фирма по ДДС, така ли е?
  Трети въпрос, след като стане търговски обект започвам ли да плащам промишлен ток или оставам на регулирания пазар?
  Благодаря предварително за отговорите!

  • Администратор каза:

   Вие всъщност трябва да заявите пред икономическия отдел на местната община желанието си да отдавате вилата си за настаняване на гости. Те ще извършат съответната промяна за започване на стопанска дейност. В нотариалния Ви акт обаче нищо няма да се промени – ако къщата е била записана за жилищни нужди, тя ще си остане такава. Поради тази причина не следва да има промяна в местния данък и в такса смет. Това все пак трябва да се провери, тъй като са възможни различия в изискванията на отделните общини. Може също да се поинтересувате дали няма да е по-облекчено за Вас, ако вместо къща за гости се регистрирате като стаи за гости – обсъдете въпроса с местната администрация. По отношение на тока – ако обектът е с търговско предназначение, то тогава наистина ще плащате по-скъпия промишлен ток. Но това зависи и от начина, по който е записана партидата на обекта при електроразпределителното дружество, така че може да попитате и при тях. По отношение на въпроса за сайта и предлагането на обекта през платформа каквато е Букинг – не, не е задължително да оперирате през фирма, може и като физическо лице. Ако ползвате обаче услугите на чуждестранни платформи като Букинг, които начисляват комисиони, трябва да си направите доброволна регистрация по ДДС, дори и ако работите без фирма.

 4. Михаела Стоева каза:

  Здравейте,
  Имам следният казус. Мой близък иска да отдава къща за гости, негова собственост. Къщата е регистрирана като такава. Иска да я отдава като физическо лице. Има адресна регистрация на адреса на къщата/обекта. От това, което изчетох, попаднах на изключения, че ако лицето живее в обекта, който се отдава,то той не се счита за търговец по смисъла на ТЗ и дължи единствено патент. Също така къщата е с под 20 места за настаняване, под 300(500 не помня точно колко души) население, тоест се освобождава и от задължението за касов апарат. Годишния приход ако е под прага, тоест не се налага регистрация по ДДС. Трябва ли това лице, отговарящо на изключенията да се регистрира по ЕГН и трябва ли да се самосигурява? Трябва ли да подава освен патентна декларация и годишна за доходите? Благодаря Ви предварително, дано не съм била много объркваща, но аз лично се изгубих в законите

  • Администратор каза:

   Имате свободата да избирате дали желаете да работите като физическо лице и да плащате патент или да извършвате дейност като юридическо лице и да си приспадате като разход стойността на издадените фактури. Ако работите като физическо лице няма да можете да осчетоводявате фактури, ще ви се признава като разход 10% от оборота, т.е. няма да плащате данък върху тях. Но при патента следва да знаете, че има горна граница на оборота, която ако се надхвърли се плаща допълнително. Направете анализ кой от двата режима е по-подходящ за Вашия случай.
   По отношение на твърдението, че къща с ограничен брой места в малко населено място се освобождава от задължението за касов апарат, опасяваме се, че не е вярно. За първи път чуваме за подобно нещо. Всеки, който приема плащане в брой, се нуждае от касов апарат. Ако нямате такъв, единственият законен начин да приемате плащания е само по банков път.
   Регистрацията по ДДС не е задължителна, но ако работите с Booking.com и AirBnB (чуждестранни тур. агенти), ще се наложи да си направите доброволна такава, дори и в случаите, когато работите като физическо лице. Ако през годината сте получавали пари, няма как да не подавате годишна данъчна декларация за доходите. Патентната също е годишна. Почти сме сигурни, че трябва да се подават и двете.
   Ако лицето е пенсионер, няма да има нужда да плаща осигуровки за пенсия, но ще заплаща данък и здравни осигуровки. Ако лицето не е пенсионер, следва да се самоосигурява, доколкото е работещо, така че тук няма облекчение. Надяваме се да сме били полезни!

 5. Александър каза:

  Имам наследсвена къща в с.Изгрев община Сливен. Баща ми преживе разполага с проткол за доброволна делба със сестрите си на къщата и земята и е презнат за собственик по наследство и давност , но не разполага с акт за собственост. Последните 15 – 20 години в данъчното е подадена данъчна декларация и само той е плащал данъка на имота. На основание, че 15 – 20 години е плащал данъка на имота и е подал данъчна декларация като собственик мога ли да си извада акт за собственост за да регистрирам къща за гости или трябва да подам документи за търпимост и да започна една трудна процедура за издаване на акт за собственост.
  БЛАГОДАРЯ ВИ предварително.

  • Администратор каза:

   Случаят изисква консултация с подходящ адвокат. Съжаляваме, но не сме компетентни по темата.

 6. Велизар каза:

  Здравейте ! Разполагам с къща/вила, която желая да пусна за свободно наемане. Знам, че трябва да я регистрирам в общината, но от толкова четене съм объркан какъв статут да заявя … „Къща за гости“, „Вила“ или „Стаи за гости“ предвид факта, че няма да предлагам изхранване и няма да бъда в самата къща ? Искам да отдавам цялата къща под наем, а не на отделни стаи.
  Предварително Ви благодаря !

  • Администратор каза:

   Законът за туризма (посл. обн. март 2021г.) дава следните дефиниции:
   – „Вила“ е масивна сграда с ниска етажност, притежаваща минимум: преддверие, хол, две спални, кухненски бокс, трапезария, санитарен възел, тераса и места за паркиране.
   – „Къща за гости“ е жилищна сграда с ниска етажност в архитектурен стил, съответстващ на облика на селището и/или е обвързан с неговата история, която разполага с максимум 10 стаи за настаняване. Гостите ползват общи помещения, като: всекидневна, обзаведена кухня, трапезария или място за хранене и място за отдих в двора. Обектът се стопанисва от домакини, които живеят в същата жилищна сграда или в съседство и се грижат за обслужването и изхранването (минимум закуска) на гостите в условия, близки до домашните.
   – „Стаи за гости“ са до 5 стаи – самостоятелни или в апартаменти, в една сграда, предоставяни на туристи за нощувка.
   Според закона туристическите обекти са подразделени на клас А, Б и В. Къщите за гости попадат в клас Б, наред със семейните хотели, докато стаите за гости са в клас В, наред с апартаментите за гости. Няма категоризация за вили.
   Предвид факта, че няма да обитавате къщата и няма да предлагате изхранване, то за вас изглежда по-подходящ варианта за категоризация тип „стаи за гости“, който е по-ограничен, но с по-малко изисквания и по-нисък данък.

 7. Стела Иванова каза:

  Здравейте!Имаме собствена къща, която пригодихме за гости. Искаме да я въведем в експлоатация като физическо лице. Има къщи за гости на територията на селото ни, които действат на този принцип. В съседна община ни казаха, че е нужен само нотариален акт и Акт 16 за въвеждане в експлоатация и въвеждане в системата ЕСТИ. Служителка от нашата общината, която се занимава с тези регистрации обаче твърди, че нямаме право да работим така, а непременно трябва да имаме фирма (каквато нямаме) и да се снабдим задължително с касов апарат. Това така ли е или е някакво лично отношение на въпросната служителка? Моля, за отговор можем ли да се регисрирам като физическо лице и си спестя фирмата и касовия апарат? Благодаря!

  • Администратор каза:

   Не е задължително да оперирате през фирма, може и като физическо лице, като в този случай ще плащате патентен данък. Консултирайте се със счетоводител, ако не сте наясно. В случай че работите с чуждестранни платформи за резервации като Booking.com ще имате нужда и от доброволна регистрация по ДДС като физическо лице.
   Касов апарат е задължителен, ако приемате плащания в брой. Ако всички плащания на Вашите гости пристигат по банков път – например чрез превод или на място с карта посредством ПОС терминал, тогава нямате нужда от касов апарат. В противен случай сте задължени за плащанията в брой да издавате касови бележки.

 8. Иванка Николова каза:

  Здравейте, имам стаи за гости и регистрация в общината. Заплатила съм патентен данък до края на 2022 г. и отдавам като физическо лице. Но тъй като неочаквано за мен има голяма посещаемост чрез Booking и Airbnb, мисля да прехвърля тази дейност на фирмата ми, за да не се регистрирам по ДДС като ФЛ. Питането ми е, след като имам регистрация като клас В и премине дейността през фирмата необходимо ли е да се категоризира обекта?

  • Администратор каза:

   Да, прехвърлянето на дейността по настаняване от физическо лице към фирма ще изисква изкарване на нова категоризация на обекта, в която да се впише името на фирмата.

 9. Калоян каза:

  Здравейте,нужна ли е регистрация в ЕСТИ на непълнолетни лица?

  • Администратор каза:

   Да, всички пренощували лица без значение от възрастта се регистрират в ЕСТИ.

 10. stanislav каза:

  Здравейте,задължителна ли е регистрация в Ести на непълнолетни придружавани от пълнолетни във стаи за гости?
  Нужна ли е регистрация във РЗИ за стаи за гости.

  • Администратор каза:

   Непълнолетните лица също се регистрират в ЕСТИ. Стаите за гости се регистрират в РЗИ, тъй като се отдават за обществено ползване и поради това е необходимо да отговарят на хигиенните изисквания.

 11. Илиян Манолов каза:

  Здравейте! Закупих къща на село която смятам да ползвам като къща за гости. Предстои ми ремонт. Има следния въпрос: Какви са стъпките, за да я регистрирам? Няма да живея в къщата. Като какъв обект трябва да я регистрирам-къща, Вила или стаи за гости? Идеята ми е да има възможно най-малко бюрокрация.Искам да я управлявам като частно лице. Искам да предлагам и няколко домашни продукта които хората да могат да си поръчат по време на престоя си, както и закуска. Колко време отнема процедурата по регистрация? Трябва ли да е завършен ремонта преди да я регистрирам? Идеата ми е, че ако е дълга процедурата, да спестя време и тази процедура да тече докато правя ремонта. Тъй като къщата е стара нямам друг документ освен нотариален акт и скица. Ще ми бъде ли нужен друг документ при регистрация? Какви са плюсовете и минусите на това да я управлявам като частно лице, а не през фирма?
  Ако я управлявам като фирма, а къщата е собственост на частно лица(отново аз), каква е процедурата. Трябва ли първо да е регистрирана и категоризирана преди да я отдам под наем или я отдавам като къща за живеене и после фирмата извършва регистрацията и категоризацията?
  Благодаря предварително!

  • Администратор каза:

   По вашите въпроси има много изписана информация в настоящия форум, прегледайте предишните дискусии и сам ще намерите отговорите на голяма част от тях. По отношение на стъпките за задействане на процедурата по регистрация, на първо място отидете в стопанския отдел на общината, където се намира къщата. Обсъдете със служителите там вашия конкретен казус. Те най-добре ще ви насочат и посъветват какво да направите, ако е удачно може да задействате и самия процес на регистрация.
   За по-пълна идея какви са разликите между отделните типове категоризация на обекти за настаняване прегледайте Закона за туризма, където всичко е описано подробно. За някои по-специфични счетоводни и юридически въпроси ще имате нужда от консултация със специалист. Категоризацията се прави на физическо лице или на фирма, в зависимост как управлявате обекта. В случай че направите такава на физическо лице, а впоследствие дейността премине към фирма, ще имате нужда от нова категоризация на името на фирмата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.