Дискусии

В тази секция можете да задавате Вашите въпроси към екипа на АКГБ. На всички членове на сдружението се гарантира навременен и експертен отговор, а на въпросите от трети лица – отговор при наличен ресурс и с известно закъснение.

Въпросите се задават, след като напишете коментар в полето по-долу. Администраторите на сайта ще обработят Вашето запитване и ще го публикуват самостоятелно на тази страница. Бъдете търпеливи, отговорът може и да се забави!

Въпроси и отговори

Задайте Вашия въпрос в полето за коментар по-долу.

96 коментара to Дискусии

 1. Цветомила Трифонова каза:

  Здравейте .
  Прекрасен и полезен форум !
  Имам два въпроса за , който ще се радвам да ми съдействате .
  В процес съм по закупуване на прекрасна селска къща .
  Идеята ми е да я отдавам под наем.
  Въпросите ми са следните :
  1.Задължителна ли е категоризацията й като къща за гости или стаи за гости за да мога да я отдавам в booking , например ?
  И какви документи са необходими за това ?
  По – горе прочетох “ Удостоверение за въвеждане в експлоатация “…, дали някъде са описани всички ?
  Предварително Ви благодаря !

  • Администратор каза:

   На първия въпрос – без значение дали е Букинг, друга платформа или имате собствен сайт, за да развивате законово тази дейност е необходимо да направите или категоризация на мястото за настаняване, или да го регистрирате в общината. Вторият режим е сравнително нов, по-облекчен и беше въведен за собственици, които не се занимават професионално с настаняване на гости. За целта отидете до стопанския отдел на общината, в която се намира Вашият обект, и задействайте процедурата. По отношение на втория въпрос: след като задействате процедурата в общината, ще се наложи да си изкарате разрешително от РЗИ, както и от пожарната, че изпълнявате изискванията за противопожарни мерки. Също така не забравяйте и НАП – ако ще приемате плащания в брой, ще имате нужда от касов апарат. Освен това трябва да решите дали ще работите през фирма или като физическо лице. Ако ползвате чуждестранни платформи за резервации като Букинг и AirBnB, ще се наложи да си направите доброволна регистрация по ДДС (чл. 97а от ЗДДС). За последните ще имате нужда да се обърнете към счетоводител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.