Дискусии

В тази секция можете да задавате Вашите въпроси към екипа на АКГБ. На всички членове на сдружението се гарантира навременен и експертен отговор, а на въпросите от трети лица – отговор при наличен ресурс и с известно закъснение.

Въпросите се задават, след като напишете коментар в полето по-долу. Администраторите на сайта ще обработят Вашето запитване и ще го публикуват самостоятелно на тази страница. Бъдете търпеливи, отговорът може и да се забави!

Въпроси и отговори

Задайте Вашия въпрос в полето за коментар по-долу.

69 коментара to Дискусии

 1. zhechev каза:

  Здравейте,
  Искам да попитам няколко въпроса свързани с наша къща за гости,регистриран съм като физическо лице.
  1.След като се регистрирам с БУЛСТАТ, мога ли да получавам пари в брой за нощувки без да имам касов апарат.
  2.Ако мога да извършвам дейността без касов апарат,как мога да предлагам безалкохолни напитки и кафе и по какъв начин се извършва плащането.
  3.Когато се работи като физическо лице за даване под наем в къща за гости, освен регистрация в ЕСТИ, БУЛСТАТ, патентен данък и местен данък има ли друго ??

  Благодаря предварително

  • Администратор каза:

   Без касов апарат не може да приемате плащания в брой, а само по банков път. Но може също така да си вземете мобилен ПОС терминал от банка или друго финансово дружество, предлагащо подобни услуги за разплащане, за да приемате плащания на място от клиентите с дебитна/кредитна карта. По отношение на последния въпрос, предполагам сте получили категоризация на къщата за гости. Ако имате заведение към нея, то също трябва да бъде категоризирано, повече ТУК. Също така в някои от предходните коментари сме описали други нужни процедури, като например регистрация в ХЕИ и противопожарни изисквания, които следва да се покрият (поставяне на пожарогасители, схеми за евакуация) – повече ТУК.

 2. Даниела Полякова каза:

  Здравейте, имам въпрос свързан с прекатегоризирането на вече категоризиран обект.
  Четох в закона за туризма,че това се извършва на основание чл. 133, ал. 3 в срок до три месеца преди изтичането на 5-годишния срок на категоризацията.
  Въпроса ми е следния : ако категоризацията изтича на 1.06.2021г изтървала ли съм срока за подаване на декларация за потвърждаване?
  Т.е трябвало ли е да подам документи до 28.02.2021г или мога и сега?

  • Администратор каза:

   Можете да си подадете документите сега, но вероятно ще ви таксуват като нова категоризация. И в двата случая има такса, но когато е за потвърждаване на съществуваща категоризация сумата е по-ниска. Тук можете да проверите таксите според Тарифа за таксите, които се събират по Закона за туризма. Все пак се обърнете първо към стопанския отдел на вашата община, където се извършва категоризацията, дали е възможно да ви направят някаква отсрочка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.