Дискусии

В тази секция можете да задавате Вашите въпроси към екипа на АКГБ. На всички членове на сдружението се гарантира навременен и експертен отговор, а на въпросите от трети лица – отговор при наличен ресурс и с известно закъснение.

Въпросите се задават, след като напишете коментар в полето по-долу. Администраторите на сайта ще обработят Вашето запитване и ще го публикуват самостоятелно на тази страница. Бъдете търпеливи, отговорът може и да се забави!

Въпроси и отговори

Задайте Вашия въпрос в полето за коментар по-долу.

116 коментара to Дискусии

 1. zhechev каза:

  Здравейте,
  Искам да попитам няколко въпроса свързани с наша къща за гости,регистриран съм като физическо лице.
  1.След като се регистрирам с БУЛСТАТ, мога ли да получавам пари в брой за нощувки без да имам касов апарат.
  2.Ако мога да извършвам дейността без касов апарат,как мога да предлагам безалкохолни напитки и кафе и по какъв начин се извършва плащането.
  3.Когато се работи като физическо лице за даване под наем в къща за гости, освен регистрация в ЕСТИ, БУЛСТАТ, патентен данък и местен данък има ли друго ??

  Благодаря предварително

  • Администратор каза:

   Без касов апарат не може да приемате плащания в брой, а само по банков път. Но може също така да си вземете мобилен ПОС терминал от банка или друго финансово дружество, предлагащо подобни услуги за разплащане, за да приемате плащания на място от клиентите с дебитна/кредитна карта. По отношение на последния въпрос, предполагам сте получили категоризация на къщата за гости. Ако имате заведение към нея, то също трябва да бъде категоризирано, повече ТУК. Също така в някои от предходните коментари сме описали други нужни процедури, като например регистрация в ХЕИ и противопожарни изисквания, които следва да се покрият (поставяне на пожарогасители, схеми за евакуация) – повече ТУК.

 2. Даниела Полякова каза:

  Здравейте, имам въпрос свързан с прекатегоризирането на вече категоризиран обект.
  Четох в закона за туризма,че това се извършва на основание чл. 133, ал. 3 в срок до три месеца преди изтичането на 5-годишния срок на категоризацията.
  Въпроса ми е следния : ако категоризацията изтича на 1.06.2021г изтървала ли съм срока за подаване на декларация за потвърждаване?
  Т.е трябвало ли е да подам документи до 28.02.2021г или мога и сега?

  • Администратор каза:

   Можете да си подадете документите сега, но вероятно ще ви таксуват като нова категоризация. И в двата случая има такса, но когато е за потвърждаване на съществуваща категоризация сумата е по-ниска. Тук можете да проверите таксите според Тарифа за таксите, които се събират по Закона за туризма. Все пак се обърнете първо към стопанския отдел на вашата община, където се извършва категоризацията, дали е възможно да ви направят някаква отсрочка.

 3. Шангов каза:

  Здравейте,
  Имам 2 въпроса свързани с откриването на къща за гости.
  1. Обмислям това лято да открия къща за гости, но не съм сигурен трябва ли задължително тя да бъде категоризирана. Четох, че от 03.07.2020г. има промяна в Закона за туризма, според която стаите и апартаментите за гости подлежат само на регистрация в общината, тъй като се обособяват като самостоятелен клас „В“ туристически обекти. Та въпроса ми е попадат ли и къщите за гости под тази законова промяна и ще мога ли да мина само с регистрация?
  2. Ако реша да отдавам през Booking или AirBnB трябва ли да регистрирам фирма или мога и като физически лице и подлежа ли на специална регистрация по ДДС, тъй като Booking, ако не се лъжа са холандци?

  Благодаря предварително.

  • Администратор каза:

   Режимът на регистрация е наистина относително нов и той беше въведен основно за апартаментите, които се отдаваха в AirBnB без никакви туристически такси за съответната община. По този начин се създаваше дискриминация спрямо обектите, които са категоризирани и плащат туристически данък. Така новият режим обхваща апартаментите и стаите за гости, които по презумпция не се използват само за настаняване на гости, а се обитават и от собствениците например. Къщите за гости от друга страна са специализирани в тази дейност и подлежат на категоризация. Това разграничение обаче е по-скоро по презумпция и никой не може да попречи на някого с къща за гости да се рекламира и да работи като самостоятелни стаи. Ако все пак желаете да имате категория къща за гости, тогава заявете пред общината това си желание и заплатете нужните такси. В този случай има и изисквания, които следва да покриете. Подлежите на глоби обаче, ако имате разрешение само за самостоятелни стаи, а се рекламирате като къща за гости.
   Щом ползвате услугите на Booking.com и AirBnB, които са чуждестранни посредници, следва да си самоначислявате ДДС. Не е задължително да правите фирма, може и като физическо лице с регистрация по чл.97а, ал. 1 от ЗДДС. Така ще дължите 20% върху комисионата на посредника, а не върху цялата сума на резервацията. Например ако имате резервация за 1000 лв., на която дължите 150 лв. комисиона, то ДДС ще се начисли върху тези 150 лв. Нужно е да си наемете счетоводител, тъй като регистрацията по ДДС изисква подаване на ежемесечни справки.

 4. Петко Караиванов каза:

  Здравейте!
  Не съм член и не съм собственик на къща за гости( все още) ,но имам имот всеки лешница -троянско ,където бих искал да развия тази ми мечта,ако тук има хора,които биха споделили техният опит в този бранш,със съответните главоболия и радости,ще се радвам да по обсъдим всички въпроси по това ми начинание !
  Благодаря много предварително
  Петко Караиванов !

 5. Елена Йорданова каза:

  Здравейте, може ли регистрирана стая за гости да се използва за лични нужди. Плаща ли се здравни и социални осигуровки при дохода от този наем.

  • Администратор каза:

   Според алинея 1, т. 27 от допълнителните разпоредби на Закона за туризма (изм. и доп. през 2018 г.) категоризиран обект тип „къща за гости“ се „стопанисва от домакини, които живеят в същата жилищна сграда или в съседство и се грижат за обслужването и изхранването (минимум закуска) на гостите в условия, близки до домашните“. Според следващата точка 28: „стаи за гости“ са до 5 стаи – самостоятелни или в апартаменти, в една сграда, предоставяни на туристи за нощувка.
   По отношение на дохода от наем – плащането на осигуровки зависи от конкретния случай, напр. дали сте пенсионер или не, дали се самоосигурявате или управлявате имота чрез фирма. Консултирайте се с данъчен експерт за най-подходящата за вас форма в този случай.

 6. Иванов каза:

  Здравейте и благодаря за чудесния форум. В процес на регистрация съм на стаи за гости, по новия регистрационен режим в общината (без категоризация), като физическо лице. След получаване на регистрацията, ще мога ли да декларирам доходите пред НАП като доходи от наем на физическо лице (с авансовото плащане всяко тримесечие)? Или автоматично влизам в хипотеза да ми трябва БУЛСТАТ и да плащам патент?

  Също така, ако посетителите ми са наематели, ще трябва ли да ги регистрирам в ЕСТИ?

  • Администратор каза:

   Задавате много точни въпроси! Режимът на облагане с патентен данък е регламентиран в чл. 61з – 61п от Закона за местните данъци и такси. С годишен патентен данък се облагат дейностите, посочени в приложение № 4 от закона, в т.ч. са включени „места за настаняване с не повече от 20 стаи, категоризирани една или две звезди или регистрирани по Закона за туризма“. В такъв случай, ако сте регистриран по Закона за туризма (ЗТ) и извършвате дейност по настаняване като физическо лице, вие дължите патентен данък. В противен случай, ако регистрацията в общината не е свързана с ЗТ, вие просто отдавате стаи за краткосрочен наем и може да ги декларирате като доходи от наем, както описахте.
   От 1 октомври 2019 г. всички хотелиери, включително физическите лица, които предоставят настаняване в стаи за гости, къщи за гости и апартаменти за гости, трябва да подават информация към Единната система за туристическа информация (EСТИ) съгласно изискванията на чл. 116, ал. 5 от Закона за туризма. Това обаче отново се отнася само за категоризирани или регистрирани по ЗТ обекти, но не и за наеми. Препоръчваме все пак да се обърнете към компетентните институции за становище.

 7. Цветелина Топалска каза:

  Здравейте,
  попаднахме в следния омагьосан кръг и много бих се радвала, ако успея да получа насоки тук.
  Имаме семейна вила, строена от родителите ни през 90тегодини. Имаме 2 класьора документи, планове, скици, строителни площадки и незнем и ние какво. Имаме нотариален акт, партиди вода, ток, плащаме си данъците като „къща з аживеене“, но сега когато решихме да я регистрираме като къща за гости или стаи за гости от общината търсят конкретно документ „Удостоверение за въвеждане в експлоатация“. Доколкото разбрахме 92година не е имало такъв. Въпросът ми е:
  1. Може ли да ни кажете 91992г. какъв документ има силата на това Удостоврение за въвеждане в експлоатация?
  2. Кой документ е бил финален и се е приемал, че строежът е спазен и сградата надеждна и „къщата няма да падне на главите ни“ – цитирам служителите от общината?
  3. И най-вече, можете ли да ме насочите към човек, които да разгледа документи и да види дали всичко е според закона през 1992г. (разбира се срещу платена консултация) или да препоръчате институция към която да се обърна с тези въпрос.

  P.S. Ако стартираме процедура за вадене на такова удостоверение сега изискванията са съвсем различни за придобиване на въпросния документ. На място ни казаха, че например без външна изолация, въобще да не си подаваме документите.

  Предварително благодаря за отделеното време и насоките, ако получа.

  • Администратор каза:

   Имате много специфичен казус и се опасявам, че не разполагаме с нужата компетенция или сходен опит, за да ви насочим. Въпросът не е толкова свързан с къщите за гости, а касае разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и съответните наредби към него. Обърнете се към адвокат, който е компетентен по тази тема или ако можете, сами изчетете тези текстове от ЗУТ и наредбите, които Ви касаят, за да сте наясно какви действия следва да предприемете.

 8. Ивелина каза:

  Здравейте,

  Имам регистрирана къща за гости по категория Б с една звезда и оперирам като физическо лице. Плащам патентен и туристически данък към общината. Въпросът ми е следният – имам ли задължение да подавам данъчна декларация като физическо лице?

  Благодаря предварително!

  • Администратор каза:

   Когато отговаряте на условията за патентен данък, който е вид облекчено данъчно облагане за дребни търговци и занаятчии, Вие не подлежите на облагане по реда на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Това касае обаче единствено дейностите и случаите, изброени в обхвата на патентния данък, т.е. ако имате доходи от друг източник – те ще бъдат обложени вече по реда на ЗДДФЛ. Според нас, без да сме данъчни експерти, годишната данъчна декларация за физически лица си я подавайте всяка година, дори и да нямате за плащане данъци. Това се прави за справочни цели към НАП. Най-лесно е да си изкарате ПИК и да я попълвате онлайн.

 9. жана каза:

  Дали има право физическо лице да отвори къща за гости категоризация закон и наредба. моля помощ

  • Администратор каза:

   Да, можете да си изкарате удостоверението за категоризация на къщата за гости както на фирма, така и на физическо лице. Консултирайте се със счетоводител или юрист относно по-изгодния вариант за вас.

 10. Красимир Мальов каза:

  Здравейте снощи попаднах случайно на вашият сайт и след кратко разглеждане разбрах че за във бъдеще ще ми бъде полезен за много неща .И така от няколко години имам мечта да притежавам къща за гости във нашият централен северен район .Първо защото обичам природата и селските райони на България . защото планината дава и здраве и чист въздух и всичко от което се нуждае човек който обича планините и горите на България .Преди няколко дни разглеждах някой сайтове за продажби на имоти във това число и къщи за гости но като гледам цените направо ми настръхват косите . И само на две от тях ми се събуди интереса ,защото те имат всички разрешителни за туристическа дейност . Та въпросът ми е имали все още възможност по програмата за развитие на селските райони към ДФЗ да се финансират тези инициативи .Защото от медиите разбрах какви злоупотреби са ставали със евросубсиите по тези програми и как парите за тези програми са отивали при Богоизбраните а не при хората като мен . Имам и други въпроси свързани със къщите за гости ,но този финансовият въпрос е важен за мен на първо време . Ще ви бъда благодарен за отговора ви . И последно от пет години имам регистрирана фирма фирма като осъществявам търговска дейност от рода на продажби на стоки за бита и домашни потреби .А ето и от къде научих за вас https://fakti.bg/bulgaria/612118-samo-1-10-ot-globenite-po-kashti-za-tashti-sa-varnali-subsidiite

  • Администратор каза:

   Отдавна вече не се финансират проекти за играждане на къщи за гости. Но ако имате къща за гости и развивате селски туризъм, има редица програми по които можете да кандидатствате за нисколихвени заеми или някакъв вид финансова помощ. Това са проекти за повишаване на енергийната ефективност (смяна на дограма, закупуване на соларни панели, полагане на топлоизолация и др.), подкрепа за занаятчийски дейности, финансиране на проекти с обществено значение за възстановяване на туристически обекти, маршрути и др. подобни. Следва да имате предвид, че за всички частни проекти се изисква голям процент самоучастие. Вече не са дават пари наготово, както е било преди време и като резултат са се случили всички тези далавери. Пандемията също помогна да се повиши търсенето на къщи извън големите градове, затова и техните цени неимоверно скочиха. Обърнете се към консултант по европейските програми, който да ви насочи към подходящи проекти, които ще ви помогнат да развиете бизнеса си. Не разчитайте обаче единствено на тях, без осигурено собствено финансиране нищо не можете да предприемете. Освен това имайте предвид, че инвестицията в къща за гости се изплаща бавно, нужни са години постоянство и упорит труд.

 11. Красимир Мальов каза:

  Благодаря на администратора за изчерпателният отговор .

 12. Borislav каза:

  Здравейте,

  Собственик съм на апартамент (в хотелски комплекс), който отдавам под наем на лицето, управляващо и извършващо хотелиерство в комплекса (“Управляващото Дружество”). Последното е категоризирало имота и настанява туристи в него.

  Незавидимо от горното, и доколкото Управляващото Дружество няма ексклузивитет, искам да отдавам апартамента през електронна платформа.

  В тази връзка възможно ли е да регистрирам имота в общината и заявя себе си като хотелиер, а Управлявсщото Дружество да продължи да го оперира на база заявената и извършена от него категоризация? Има ли някакъв проблем ако за един и същи имот (с един номер в кадастъра) е заявена и извършена категоризация от едно лице (Управляващото Дружество) и регистрация от друго лице (Собственика)?

  • Администратор каза:

   В миналото сме имали случай, когато за издаване на удостоверение за категоризация на къща за гости на физическо лице, което да я оперира, от общинската служба поискаха да се прекрати предишното удостоверение, при което фирма управляваше обекта. Препоръчваме ви все пак да проверите въпроса в стопанския отдел на общината, където се намира имотът, в случай че са настъпили промени или са налице различия в изискванията на различните местни администрации, извършващи регистрации на обектите за настаняване.

 13. Borislav каза:

  Благодаря!

 14. Верка Георгиева каза:

  Здравейте, имаме апартамент за гости.Направих си регистрация по чл.97А Ал 1, също така имаме разрешително от общината и сме платили патентен данък. Въпроса ми е при положение, че съм физическо лице какво е необходимо да се декларира в данъчната декларация всеки месец.
  Получавам доста объркваща информация.

  • Администратор каза:

   Въпросът не е точно в нашата компетенция, но ви предоставяме извадка от указания на НАП, публикувани на техния сайт:

   След като се регистрирате по ЗДДС за вас възникват задължения за подаване на ежемесечни справки-декларации за ДДС, съответно дневници за продажби и покупки. Регистрираните лица на основание чл. 97а от ЗДДС отразяват в дневника за продажбите единствено документите, издадени във връзка с извършените доставки на услуги по чл. 21, ал. 2 от същия закон с място на изпълнение на територията на друга държава членка, както и получените доставки на услуги, за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2, т. 3 от закона и извършените вътреобщностни придобивания с място на изпълнение на територията на страната. Тези лица могат да не изготвят дневник за покупките. В този случай подаваният от лицето дневник за покупките трябва да съдържа един-единствен запис със стойности „нула“ за числовите полета и „интервал“ за символните полета.

   Повече информация ще намерите в указанията на НАП на следния адрес: Краткосрочно отдаване под наем в онлайн платформи

 15. Светла Стефанова каза:

  Здравейте! Имам въпрос относно мерките срещу COVID-19, които влизат в сила от утре – 21.10.2021г. До каква степен засягат къщите за гости? От заповедтта и ограниченията написани в нея не става ясно освен хотелите, при другите места за настаняване какво е положението.

  • Администратор каза:

   За момента не сме уведомени, че мерките засягат къщите за гости. Неяснотата обаче остава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.