Осми международен Фестивал на фолклорната носия – Жеравна 2015

На 21, 22 и 23 август /петък, събота и неделя/ красивият архитектурно-исторически резерват Жеравна отново ще посрещне хиляди гости от всички краища на България и света. Поводът е провежданият за осмо поредно лято Фестивал на фолклорната носия в местността Добромерица, организиран от фондация „Българе“, кметство Жеравна и Bona Fide. Организаторите обещават да направят тридневен скок във времето, връщайки се 150 години назад в най-българските години.

Фестивалът е едно от най-популярните събития в българския фолклорен календар от самото си създаване през 2008 г. За да станете част от този празник на българщината, трябва да спазите най-главното условие, с което доброволно се съобразяват всички, от пеленачетата до държавните мъже – обличането на фолклорна носия.

Това преживяване е не само атракция за всеки участник, но и осъществено послание, пренесено чрез нас от миналите към бъдещите поколения. Стотици са българите, отворили бабините ракли и извадили завещаните старинни носии за нов живот. Стотици са и тези, които фестивалът провокира да си ушият и облекат собствени носии. Посетителите на „Жеравна 2014“ бяха над 15 000, това лято се очакват около 20 хиляди души.

За автентичността на обстановката, връщаща ни във времето на нашите баби и дядовци, допринасят всички присъстващи, отричайки се за три дни от използването на всякакви предмети от съвременния бит и спазвайки останалите изисквания на строгия фестивален правилник. Апетитни старовремски мезета, домашно приготвени вкусотии, руйно вино и люта ракия допринасят за доброто настроение. Гвоздеят на пиршеството е ритуалното вадене на изпечените на място сочни чевермета, чийто аромат се помни до следващото лято.

Фестивалната програма предлага богат автентичен фолклор, нестинарски танци и различни други забавления, но най-доволни остават любителите на българските народни танци, които на този фестивал могат да се натанцуват до насита. Няколко оркестъра от различни фолклорни области на страната три дни се редуват да свирят на неуморните танцьори, които се пускат от нескончаемите хора едва по първи петли.

Най-ценното на този фестивал обаче са запознанствата и приятелствата, които стотиците милеещи за българското участници създават помежду си през годините. Жеравна е не само мястото, където за три дни можеш тотално да избягаш от цивилизацията. Жеравна е новата българска приказка, която не искаш да свършва!

Галерия

Станете част от това предизвикателство за родолюбци и отсега се запознайте с изискванията на фестивалния правилник в сайта на фестивала www.nosia.bg. До началото на осмото издание на Фестивала на фолклорната носия остават по-малко от три месеца. Изберете българското и си подарете  едно уникално преживяване, което ще носите дълго в сърцето си!

Кафенето Димчо Кехая

Кафенето Димчо Кехая

 

* Статията е изготвена с любезното съдействие на къща за гостиКафенето на Димчо Кехая“, член на АКГБ. Повече информация за обекта, намиращ се в Жеравна, можете да прочетете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.