Ангелкова поиска по-бърза регистрация на чужденците, работещи тук

Министърът на туризма Николина Ангелкова и социалният министър Бисер Петков са обсъдили да се съкрати срокът за регистрация на чуждестранни работници в България.

Срокът е записан в Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Целта е да бъде намалено техническото време, за което се извършва регистрацията на сезонни работници от трети страни за работа в страната в срок до 90 дни. Съгласно сега действащите текстове процедурата отнема 15 дни.

Правилникът бе приет в края на септември 2016 г., като Министерството на туризма разчиташе на него да се реши отчасти проблемът с недостига на кадри в сектора, от който се оплакват хотелиери и ресторантьори от години.

Реализирането на нормативния акт бе една от краткосрочните цели на Министерството на туризма за решаването на проблема с кадрите в сектора.

Основната липса на специалисти в сектора е най-вече в изпълнителските позиции – пикола, камериерки, сервитьори, рецепционисти, бармани, почистващ персонал и всички други, които се грижат пряко за комфорта на всеки един турист. Не е необходимо те да имат висше образование, но трябва да бъдат изключително добре подготвени и квалифицирани, обясняват от министерството.

Браншът отдавна настоява за помощ от държавата за решаване на кадровия проблем. При една от дискусиите по темата служебният министър на туризма Стела Балтова посъветва собствениците на хотели и ресторанти да повишат заплатите на служителите си като мярка за задържането им на работа.

Източник: dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

^